Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че до четвъртък - 10 декември - трябва да са готови списъците с имена на медиците, които желаят да се ваксинират срещу Covid-19. Първата доза ваксини пристига у нас в края на годината.

Министърът проведе среща с директорите на РЗИ-тата от шестте района, на които държавата ще бъде разделена спрямо имунизационния план. "Уточнихме как ще действаме занапред. До четвъртък трябва да изготвят списъци с желаещите медици от първа фаза, които искат да се ваксинират, после да изработят с останалите директори на РЗИ-та ясна логистика за необходимостта от мобилни екипи. А в понеделник ще се съберем отново, за да уточним спецификите на различните райони", обясни Ангелов.

Той обяви, че управляващите имат готовност да отворят детските градини и яслите още от следващия понеделник - 14 декември. Частичният локдаун трае до 21 декември, но и премиерът Бойко Борисов каза по-рано днес, че детските градини ще отворят първи.

"Ние разговаряхме с премиера сутринта. От числата, които наблюдаваме, имаме такава готовност. На брифинга преди една седвмица ви казах, че това е първата мярка. Готови сме да я въведем още от понеделник", сподели Ангелов.

Борисов: Най-добрата антикризисна мярка е да отворим всичко на 21 декември

Борисов каза, че всичко в държавата ще се отвори на 21 декември, но здравният министър не бърза с подобни мерки: "Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-и, трябва да анализираме седмицата от 14-ти нататък", каза той.

Относно големите опашки във веригите магазини за хранителни и детски стоки, които се образуват през последните дни, Ангелов сподели: "Разопредил съм проверки навсякъде, съставени са актове, предписания. Ако не се спазват съответните актове, следва затваряне на търговските обекти. Проверките са на ниво. Има наложени санкции, от РЗИ-София мисля, че има наложени 6 акта на такива големи търговски вериги".

Румен Радев: Парламентарните избори трябва да се проведат на 28 март

Той не даде разяснение за това дали хората под карантина ще могат да гласуват на изборите догодина. "Повече от два месеца работи екип от МЗ под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, който трябва да изработи цялата логистика за изборите. Обсъждат се всички варианти, трябва да се избере най-подходящият".

Кунчев: Фазите за ваксиниране може да се състоят паралелно, решението за случая с норките беше мое

По думите му - до края на годината трябва да се подпишат договорите за доставка на хладилниците и фризерите за съхранение на ваксините. След това те ще бъдат доставени и всяко РЗИ ще разполага с фризер. В момента страната ни има достатъчно за приемане на първата доставка от препарата на Pfizer/BioNTech - 125 хиляди дози.

Хладилници за ваксината ще има още в линейки, при мобилните екипи, в лекариски кабинети в училищата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В главната роля - Алисия Викандер. Фестивалът в Кан започна да харесва сериали

Новият сериал с Алисия Викандер и 3-серийната драма за убийството на Алдо Моро намериха място сред филмовите премиери

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка