До Антарктида със самолет. Три часа на ледения континент струват 14 500 долара Снимка: © Twitter

Антарктида е позната повече като изследователска, отколкото като туристическа дестинация. Но това не значи, че заклетите пътешественици нямат интерес към дестинацията. За да достигнат до най-студения континет обаче те имат само две опции - да плават с експедиционен кораб през коварния проход Дрейк или да прелетят над Южния океан.

Няколко туроператора вече предлагат екскурзии до Антарктида, включително и британската компания "White Desert", разказва изданието "Insider". От 2021 г. насам фирмата осигурява частни полети до ледения континент и еднодневни или многодневни екскурзии. Полетите се изпълняват от гигантския самолет Airbus A340 - най-дългият пътнически авиолайнер в света. В Антарктида той се приземява буквално върху леда.

"Един от съоснователите ни е южноафриканец и тъй като Антарктида е само на 5 часа полет от Кейптаун, за нас беше логично да създадем оперативната си база тук", казва главният изпълнителен директор на компанията и пилот Патрик Уудхед пред Insider.

За първи път самолетът прелита 4630 км от Кейптаун, Южна Африка, до Антарктида през ноември 2021 г. Полетите се оперират заедно с Gulfstream G550, който също може да превозва пътници и да извърши пътуването в двете посоки.

"Различните самолети имат различни предимства и в зависимост от логистичните и оперативните ни нужди решаваме кой ще бъде използван", каза Уудхед.

Например компанията превозва голям брой учени до и от изследователските станции, както и багаж, товари и оборудване - в такива случай чартърният A340 е по-подходящият вариант. Той разполага с 267 места общо, но всички пътници са в премиум кабините.

Тези, които не са изследователи, а просто искат да посетят Антарктида, могат да го направят. Разбира се, срещу известна сума пари. Цената на туристическите пакети с включен полет за сезон 2024-25 г. започва от 14 500 долара на човек.

Това е най-евтината оферта на британския туроператор, която включва превоз до континента, където остават за около три часа, преди да се върнат обратно.

За тези, които желаят по-дълъг престой, който обикновено включва между 6 и 8 нощувки в специални лагери, цените започват от 45 хил. и 104 хил. долара и достигат до 1,25 млн. долара. Туристическата компания обаче приема общо само около 250 пътешественици на сезон.

Уудхед посочва пред изданието, че компанията е трябвало да изгради всичко от нулата.

"Трябваше да предприемем собствена изследователска мисия, за да проверим слуховете за ледената писта отпреди няколко десетилетия", обяснява той.

Въпросната писта за кацане е единствената частна самолетна писта в Антарктида и е широка 60 м и дълга 2500 м (2,5 км). Това например е около половината от дължината на най-дългата писта на летище JFK в Ню Йорк.

Пистата обаче никак не е лесна за поддръжка. Уудхед казва, че компанията трябва да я подготвя в продължение на 22 часа преди всяко кацане, за да гарантира, че има "правилното ниво на триене" за спиране на самолетите.

Той обяснява, че всичко - от "пътищата, строителните конструкции, метеорологичните станции, тоалетните, комуникационните инфраструктури и други" - е изградено от нулата.

Едно нещо обаче не може да се контролира и продължава да представлява заплаха при всеки полет до Антарктида - непредсказуемото и постоянно променящо се време.

Според португалската чартърна авиокомпания HiFly, която оперира полетите, за да се кацне в Антарктида, трябва да има визуални условия и слаби ветрове, за да се запази безопасността. "White Desert" разполага с екип от метеоролози, които определят най-добрите дни за летене.

Уудхед смята, че е важно да се направи правилният избор, когато става въпрос за времето, не само заради безопасността на пътниците, но и защото оперативните разходи могат да нараснат с бързи темпове.

"Ако допуснете грешка и полетите с Gulfstream, когато времето е неблагоприятно, току-що сте хвърлили на вятъра поне 120 хил. долара. Всеки час гориво е като злато", казва той.

Чартърите на White Desert не са първият опит да се стига до Антарктида по въздух. Дъщерното дружество на Icelandair - Loftleiðir - осъществи полети до ледения континент с Boeing 767 през 2021 и 2022 г., за да превози норвежки учени до изследователската станция Трол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024