"Добър 3.93" за Випуск 2023 на матурата по български език и литература Снимка: © Getty Images

50,14 точки е средният успех на Випуск 2023 от задължителната матура по български език и литература - или "добър 3,93", според данните на Министерството на образованието и науката.

Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщават от МОН, които обявиха оценките от държавните зрелостни изпити (те могат да се проверят през единната информационна система).

71% от зрелостниците са избрали да пишат по темата на есето "Живот в мрежата", докато 20% са предпочели интерпретативното съчинение по темата "Пътят на посвещаването в любовта" върху стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова.

В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението, казват още от МОН.

  • Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина.
  • При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч.
  • При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст.
  • Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

Най-висок е резултатът на учениците, които са положили втората задължителна матура по чужд език, а най-нисък - в изпитите по география и икономика, биология и здравно образование, философия.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48.

По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

30 ученици в България са успели да изкарат две пълни шестици на матурите си. С две оценки "Отличен", макар и не пълно шест, са 1086 зрелостници.

Няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури, съобщават още от МОН. Минималният праг за успех на матурата е 30 точки, а "Отличен" получават всички с 95 или повече точки на изпита.

Най-висок среден брой точки на матурата по български език и литература са събрали учениците в София-град, Смолян, Пловдив и Варна (средно над 50 т.).

Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура, отбелязват от МОН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024