"Добре дошли във Венеция. Таксата за вход е 10 евро" Снимка: © Getty Images

Венеция ще стане първия град в света, който ще иска от посетителите си входна такса.

В опит да се справят с пренаселеността от туристи, градските власти обявиха такса от 10 евро за посетителите. Мярката влиза в сила от януари 2023 г.

Италианският град е постоянно пренаселен от години, като гостите му генерират значително количество боклук и натоварват тесните улици.

След като мярката за таксите влезе в сила, посетителите ще трябва да правят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от периода на годината. В града ще бъдат разположени инспектори, които ще патрулират и ще имат правомощието да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. При установено нарушение извършителите ще се наказват с глоба до 300 евро.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, които в момента се плащат от венецианците и са по-високи от тези в съседните градове в Североизточна Италия.

Жителите на града, както и туристи с резервация за нощувка в хотел, ще бъдат освободени от задължението за плащане и ще могат да изтеглят сертификат, за да докажат това.

Предвиждат се изключения от правилото за децата на възраст под шест години, както и за хора с увреждания, собственици на жилища, посетители на града по здравословни причини. Тези, които идват във Венеция на гости на роднини или за спортни или културни събития също ще бъдат освободени от задължението за плащане.

Други градове в Италия, засегнати от масовия туризъм, наблюдават отблизо дали венецианският модел ще проработи.

Според ръководителя на туризма във Венеция Симоне Вентурини мярката е „наистина революционна“, но той предупреждава, че може да отнеме време и да се наложат корекции, за да може системата да работи перфектно.

„Знаем, че тъй като сме първият град в света, който прави това, бихме били арогантни да мислим, че всичко ще работи идеално. Не казваме, че сме разрешили всички проблеми на свръхтуризма или че имаме магическото решение. Постоянно ще го подобряваме”, обясни Вентурини.

Входната такса ще важи за историческия център на Венеция, както и за някои от островите в близост, включително Лидо ди Венеция, Пелестрина, Мурано, Бурано, Торчело, С. Клементе и Повелия.

През април тази година Вентурини каза пред обществената телевизия RAI, че пандемията е накарала градските власти да се замислят.

"COVID ни накара да осъзнаем, че това, което беше ежедневие преди пандемията, вече не е приемливо - манталитетът се промени, както и чувствителността към тълпите от хора", посочи той.

Ръководителят на градския бюджет Микеле Зуин каза, че таксата цели да демотивира посетителите в натоварени периоди, за да се създадат по-добри потоци от туристи.

„Градът остава отворен. Венеция не е затворена“, посочи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024