Доброволци събраха над 200 кг боклуци от Борисовата градина

На теория всички искаме да живеем в чист и подреден град, да имаме красива и зелена градска среда и да можем да се разхождаме в парковете, без да газим фасове и да подритваме пластмасови бутилки.

На практика обаче няма софийски парк, в който човек да може да пусне децата да играят, без да се притеснява, че има риск да паднат и да си одерат лицето в счупено стъкло.

Все пак, има светлина в тунела. На празника на София, 17 септември, стотици граждани се включиха в организираната от British American Tobacco (БАТ) инициатива "Пчелен мед за смет" и събраха близо 200 килограма неправомерно изхвърлени отпадъци в Борисовата градина.

Това е второто годишно издание на екологичната акция, която цели освен почистване на парка, популяризиране на отговорното отношение към градската среда и превенция срещу замърсяването с дребни отпадъци.

Сред неправомерно извърлените боклуци, които доброволците събраха, имаше фасове, пластмасови и стъклени бутилки, капачки, метални предмети и още купища отпадъци, за които въображението и на най-гениалния фантаст няма да се сети.

Участниците, които предодаха отпадъци получиха символичен подарък бурканче с мед, а за тези с най-голямо събрано количество боклук, се състоя награждаване с допълнителни изненади. Вечерта се състоя и второто издание на церемонията по връчването на наградите „Златната пчела“.

Организаторите от БАТ България и Парк-театър Борисова градина раздадоха награди на Юлиан Вергов и Боряна Братоева за най-добри съответно мъжка и женска роля в представления, играни на сцената на парк-театъра, а British American Tobacco Bulgaria бяха отличени за прилагане на екологични, социални и корпоративни политики и инициативи (т.нар. ESG - environmental, social and corporate governance).

Кампанията „Пчелен мед за смет” е част от годишната ESG програма на БАТ България за устойчиво развитие на компанията и подкрепя националната годишна програма „Да изчистим България заедно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024