Снимка: © Google Maps

Решението на здравния министър Кирил Ананиев да подпише договора за строителство на нова детска болница в София доведе до протестна подписка с искане за оставката му. 

"Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване", се казва в апела, който е адресиран до премиера Бойко Борисов. 

Авторите на подписката настояват за "незабавна отмяна на договора за довършване на детската болница в сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия". 

Новината за подписания договор (на стойност 77,8 млн. лв. без ДДС) с "Главболгарстрой" дойде от Министерството на здравеопазването в късния следобед на четвъртък. Победителят в обществената поръчка, обявена още през 2019 г., беше избран на 17 януари 2020 - ДЗЗД "Детско здраве", в който влизат  "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД. 

Процедурата по избор на изпълнител беше спряна за около месец след жалба от Камарата на архитектите в КЗК, в която се посочваше, че параметрите на поръчката не отговарят на изискванията за качествено изпълнение на новата детска болница. Протести и кампания срещу процедурата бяха организирани от лекари, родители и неправителствени организации. 

В петък Кирил Ананиев защити решението си да подпише договора с "Главболгарстрой" с обяснението, че "е извървяна цялата процедура, свързана със Закона за обществените поръчки". 

"Ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комлексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване, след колко време ще я построим? А хората чакат - родители, деца", каза Ананиев. 

Протестиращите от инициативния комитет обаче оспорват твърдението за прозрачна процедура. 

"В подписания договор има „вратички“, които позволяват срока за изпълнение и стойността на обществената поръчка да нарастват многократно. Така ако фирмата-изпълнител установи, че заложените средства не са достатъчни, то болницата може да се оскъпи значително", твърдят авторите на подписката. 

За по-малко от ден петицията е събрала подкрепа от над 4500 души. 

Прочетете още: 

Невъзможната детска болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат