"Договор на тъмно за близо 100 млн. лв.": Подписка за оставката на Ананиев Снимка: © Google Maps

Решението на здравния министър Кирил Ананиев да подпише договора за строителство на нова детска болница в София доведе до протестна подписка с искане за оставката му.

"Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване", се казва в апела, който е адресиран до премиера Бойко Борисов.

Авторите на подписката настояват за "незабавна отмяна на договора за довършване на детската болница в сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия".

Новината за подписания договор (на стойност 77,8 млн. лв. без ДДС) с "Главболгарстрой" дойде от Министерството на здравеопазването в късния следобед на четвъртък. Победителят в обществената поръчка, обявена още през 2019 г., беше избран на 17 януари 2020 - ДЗЗД "Детско здраве", в който влизат "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.

Процедурата по избор на изпълнител беше спряна за около месец след жалба от Камарата на архитектите в КЗК, в която се посочваше, че параметрите на поръчката не отговарят на изискванията за качествено изпълнение на новата детска болница. Протести и кампания срещу процедурата бяха организирани от лекари, родители и неправителствени организации.

В петък Кирил Ананиев защити решението си да подпише договора с "Главболгарстрой" с обяснението, че "е извървяна цялата процедура, свързана със Закона за обществените поръчки".

"Ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комлексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване, след колко време ще я построим? А хората чакат - родители, деца", каза Ананиев.

Протестиращите от инициативния комитет обаче оспорват твърдението за прозрачна процедура.

"В подписания договор има „вратички“, които позволяват срока за изпълнение и стойността на обществената поръчка да нарастват многократно. Така ако фирмата-изпълнител установи, че заложените средства не са достатъчни, то болницата може да се оскъпи значително", твърдят авторите на подписката.

За по-малко от ден петицията е събрала подкрепа от над 4500 души.

Прочетете още:

Невъзможната детска болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023