Докато Кулябин режисира Джон Малкович в София: Русия отмъщава, като арестува баща му

Докато София се вълнува от цената на билетите за пиесата с Джон Малкович в Народния театър - режисьорът на постановката Тимофей Кулябин понася поредния брутален удар от страна на руската държава заради антивоенната си позиция.

Бащата на Кулябин - Александър - е арестуван в Русия по скалъпени обвинения за предполагаемо разхищение на 1,8 млн. рубли (около 112 хиляди долара).

Това е втората наказателна акция срещу него заради недвусмислените критики на сина му срещу войната на Путин.

Александър Кулябин управлява драматичния театър в Новосибирск "Червен факел" от 25 години.

Синът му Тимофей Кулябин също работи като главен режисьор в културния център - позиция, която заема от 7 години и се утвърждава като един от най-добрите руски режисьори, носител на националната награда за театър "Златната маска".

Началото на руската война в Украйна го принуждава да напусне и работата, и родината си.

Инвазията съвпада с момента, в който Тимофей Кулябин се намира в Прага и подготвя нов спектакъл. На 26 февруари (два дни след влизането на руските танкове в Украйна) той и колегите му публикуват обща декларация, с която осъждат действията на руската армия.

"Не подкрепяме това решение на нашето правителство и сме срещу войната във всяка форма. Насилието и агресията в съвременния свят могат само да увеличат политическите конфликти. Изразяваме дълбокото си състрадание към всички жертви на бойните действия и призоваваме руските власти да върнат ситуацията в полето на дипломатическите преговори", се казва в писмото.

В интервю за "Медуза" Тимофей Кулябин разказва как ръководителят на Пражкия театър се е разплакал, след като му показва вече написаната декларация.

"Разбирам, че повече няма да можеш да работиш в Русия, а аз те карам да направиш морален избор къде да останеш", ми каза той. А аз отговорих: "Това не е твоят морален избор, не го поемай върху себе си - аз сам го правя", казва Кулябин.

Няколко седмици по-късно започват и ответните действия. Без мотиви Болшой театър отменя "Дон Паскуале" и "Русалка", режисирани от него. Кулябин разбира за санкцията от медиите, въпреки че поддържа контакт с администрацията до деня, в който решението за свалянето им е взето. Никой не го предупреждава.

През декември името му е отстранено и от афиша на театъра "Червен факел", ръководен от баща му. Той отново научава за това от Facebook, а не от близките си.

"Мисля, че в театъра доста дълго се бориха за присъствието му в афиша. Изобщо - за да може спектаклите ми да останат... Но въпреки това отдавна имаше предпоставки за свалянето им. Просто беше въпрос на време. Несъмнено, това беше обидно и тежко", казва Кулябин пред "Медуза", но добавя:

"Има и по-страшни загуби от това да свалят името ти от афиша. Например - да останеш без театър и без дом. В сравнение с катастрофата, която се случва в момента в Украйна, нищо няма значение".

Тимофей Кулябин признава, че има "разногласия" с родителите си по отношение на избора си да напусне Русия завинаги.

Те смятат, че "той може да се върне и да продължи да ръководи театъра независимо от позицията си" - нещо невъзможно за представите на режисьора.

Малко след това идва и ударът срещу бащата - Александър Кулябин. Той е уволнен като директор на "Червения факел" с решение на регионалното Министерство на културата. Малко преди това театърът показва постановка по пиесата на Флориан Зелер "Синът", в която режисьорът Алексей Сюсарчук вкарва и препратки към войната в Украйна.

Тимофей Кулябин казва пред "Медуза", че е осъзнавал какви ще са последствията от публичната му позиция срещу войната, "но не е могъл да замълчи".

"Това се нарича отмяна на руската култура. Има една държава, която наистина отменя културата. И това е Русия. Такова нещо не съм виждал в Европа", казва той.

Сега прокуратурата обвинява Александър Кулябин, че неправомерно изплащал допълнителна надбавка над заплатата на сина си, докато той е бил главен режисьор. Домът му е обискиран от служители на ФСБ и МВР. Служителите на театъра разбират за разследването... от медиите.

"Днес силите на разрушението преживявват своя звезден час. Получаваме нови свидетелства за това всеки ден. Дали той ще продължи дълго, никой не знае. Последствията от него ще засегнат всички нас - независимо дали го искаме", пише Тимофей Кулябин в своя профил във Facebook през декември след отстраняването на баща му.

Той посочва, че хората в театъра винаги са имали различни мнения, вкусове и възгледи, но театралната работа е била пространството, което ги обединява.

"(Тя е) пространство, в което се доверявахме изцяло едни на други и можехме да разчитаме едни на други без всякакви условия. Сега се случва унищожението на това единно пространство на нашата работа. Унищожават го хората, които са безразлични към художествените намерения, резултати, успехи или таланти", пише още той.

Пред "Медуза" Тимофей Кулябин казва, че не би се върнал в Русия дори да му обещаят реални гаранции за сигурността му.

"Не мисля, че моите мисли и смисли са нужни там".

На въпроса какво ще се случи с руския театър, той отговаря: "Застой".

"Първо ще започне спад на художественото ниво. После всички ще бъдат накарани да поставят пиеси за Донбас, да пътуват по заводите и на фронта. Разбирам, че един човек е взел цялата държава за заложник. Но тази държава се чувства много удобно в плен", коментира Тимофей Кулябин.


Джон Маркович в постановката "В самотата на памуковите полета" Защо билетите за Джон Малкович в София се оказаха по-скъпи от тези в Атина?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024