Защо билетите за Джон Малкович в София се оказаха по-скъпи от тези в Атина? Снимка: © Народен театър/Марис Морканс

Българските зрители за първи път ще имат шанса да видят холивудската звезда Джон Малкович на живо на сцената на Народния театър - или поне онези, които ще успеят да си купят билети за това безспорно голямо удоволствие, което за някои се оказва и доста скъпо.

Почитателите на световноизвестния американски актьор ще трябва да отделят значителна сума от бюджета си, за да имат възможността да го видят в спектакъла "В самотата на памуковите полета", където той си партнира с една от най-известните литовски актриси - Ингеборга Дапкунайте. Несъмнено постановката е дългоочаквана и голям интерес към нея имат както любителите на театъра, така и киноманите.

Някои от желаещите да гледат пиесата обаче вече са разочаровани, а основната причина за това са цените на самите билети, които влизат в продажба от сряда, 25 януари, на касите Народния театър, в сайта на институцията и в мрежата на Eventim. Цените ще са в диапазон от 50 до 400 лв, като те ще бъдат разделени в осем категории. Високите нива са по 250, 350 и 400 лв.

В Гърция обаче "скъпото удоволствие" се оказва не чак толкова скъпо. За същото представление, същият актьорски състав, но на сцена в Атина, цените са доста по ниски. Билетите там струват между 5 и 55 евро (или между 10 и 107 лв). Постановката предстои да бъде играна в Културния център на Фондация „Онасис” в гръцката столица седмица преди постановката да гостува в София.

Гръцката фондация е спонсор на представлението."Онасис" от години се занимава с различни инициативи в сферата на културата и образованието. Нейната намеса е една от вероятните причини за разликата в цените - или поне така смятат от Народния театър.

Фондация "Онасис" включва множество взаимосвързани предприятия, звена и инициативи и подпомага дейности в различни спектри от обществения живот, включително и за развитието на гръцката култура. Тя е създадена през 1975 г. по последното желание на бизнесмена и един от най-богатите хора на ХХ век. Аристотел Онасис.

Организацията е известна с това, че няколко пъти е подпомагала Националния театър на Гърция, като е давала средства за ремонт на сградата на театър "Рекс", била е основен спонсор за сезона 2015 - 2016 г., а през 2017 г. спонсорира и програмата за преподаване на драматичното училище.

Именно чрез нейна помощ е изграден и финансиран културният център Onassis Stegi, където между 9 и 12 февруари ще се играе пиесата с Малкович. За нея освен по-евтини билети ще се предлагат и отстъпки, включително за редица социални групи като безработни и хора с увреждания. В София обаче подобни намаления няма да има, защото продукцията няма спонсор или меценат.

"В самотата на памуковите полета" идва чрез продуцентска компания, като договорът е конфиденциален заради търговските условия в него. Билетите обаче са по-скъпи не само в сравнение гръцката оферта. Цените за спектакъла с Джон Малкович наистина се доближават до тези за една постановка на "Бродуей", където редовните цени обикновено варират от 20 до 145 долара (30 до 261 лв).

Те са и значително по-високи от тези в Рига, където латвийската публика гледа същото представление през май 2022 г. срещу от 30 до 120 евро. Самата постановка в този ѝ състав обаче е именно на театъра от латвийската столица. Капацитетът на залите се различава с около 100-200 места. Голямата сцена в Народния театър разполага със 780 седалки, театърът в Атина има 880, а основната зала на театъра "Dailes" в Рига е с 980 места.

"Изсилва ли се Народния или е нормално? Дори в много богатите държави подобни сензационни и скъпи гостувания се поемат от спонсори, за да се редуцира цената на билетите и да се доближи, не толкова болезнено, до нормалните, в случая българските", пише електронното списание "Театър".

Оперната певица Дарина Такова, която е пяла по едни от най-големите сцени по света, също изрази възмущение от цените.

От пресцентъра на Народния театър обосноваха предлаганите по-високи цени с това, че представлението не може да се субсидира по никакъв начин и не разполагат с генерален спонсор за него, но са доволни, че звезди от подобен ранг ще стъпят на българска сцена.

В коментар за "Булевард България" те отбелязаха и че Законът за меценатството, който урежда редица въпроси в областта на културата, не насърчава субсидирането на подобен тип театрални изяви. От пресцентъра на театралната институция аргументираха значително по-достъпните цени на билетите в Гърция с работата на организаторите от фондация "Онасис".

В България обаче подобен вид спонсориране по-скоро се отправя към киноиндустрията, като последният такъв известен случай е за финансирането на "Войната на буквите". Част от средствата за сериала на БНТ идват от частната Фондация “Лъчезар Цоцорков”.

Междувременно по-малко внимание се обръща на театъра. Това поражда абсурди като този, че едно представление на "В самотата на памуковите полета" в София може излезе почти колкото екскурзия до Атина - където ще намерите същото удоволствие, но на по-достъпна цена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024