Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Най-тежкото наводнение в историята на руския град Орск може да "отнесе" и политическата кариера на кмета от "Единна Русия" Василий Козупица.

62-годишният възпитаник на школата на КГБ и бивш служител на органите за сигурност на Русия беше уличен в корупция и безстопанственост, заради която беше допуснато тежкото бедствие.

Фондът за борба с корупцията (ФБК), основан от покойния Алексей Навални, публикува свое разследване по публично достъпна информация, което показва необясимото богатство на семейството на Козупица.

Синът му Николай е емигрирал от Русия "скоро след мобилизацията" заедно с жена си и двете си деца.

Първоначално те се установяват в Саудитска Арабия, но където снахата на Козупица публикува почти всекидневните си впечатления от живота - от новите си шофьорски книжки, през кадри от улиците на затворения комплекс, в който са се настанили, до хвалби за образованието "по британската система", което двете ѝ деца получават.

Наталия Козупица твърди, че решението да емигрират не било плод на страх от евентуалната мобилизация на сина на кмета, а просто "по стечение на обстоятелствата".

ФБК показват как през март 2024 г. - броени седмици преди наводнението в Орск - семейството се сдобива с второ жилище в чисто нов жилищен комплекс в Дубай.

Апартаментът от 91 кв. м. се намира в сградата Binghatti Nova, която е снабдена със собствен басейн и фитнес. Цената на покупката, според ФБК, е 33 милиона рубли (около 331 000 евро).

Разследващата организация посочва, че кметът на Орск Василий Козупица не е прекъсвал връзките със семейството. Преди да стане кмет, той е притежавал частна охранителна фирма, която синът Николай е оглавявал, за да се избегне несъвместимостта с публичната длъжност бащата.

Над 2500 души трябваше да се евакуират от град Орск, след като домовете им бяха заляти под вода при скъсването на дига.

Няколко дни преди това Козупица обяснява, че служителите му са направили огледи на хидротехническите съоръжения и състоянието им било "удовлетворително".

На 3 април той лично отива на инспекция на дигата и не вижда никаква заплаха за наводнение. Фактът, че водата вече стига до нивото на насипа, според него е "нормално явление".

На 5 април отново прави оглед и твърди, че всичко е под контрол, въпреки че нивото на водата се повишава. В същия ден дигата се къса. Дотогава местните власти не са взели предварителни мерки по предупреждение на населението и осигуряването на подслон за най-застрашените жители.

Когато хората в града излизат на протест срещу бездействието на кмета, той публикува заплашително съобщение, че организаторите на несъгласувани демонстрации може да бъдат арестувани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024