Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове Снимка: © Getty Images

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

Според международни експерти обаче пълното възстановяване може да отнеме седмици, след като летища, здравни служби и големи предприятия бяха засегнати от "най-голямата компютърна повреда в историята".

Бяха отменени полети и прегледи в здравни заведения, системите за заплащане бяха блокирани, а телевизионните канали бяха изключени от ефир, след като неуспешен софтуерен ъпгрейд на CrowdStrike засегна операционната система Windows на Microsoft.

Сред пострадалите в петък компании беше Ryanair, най-голямата авиокомпания в Европа, която посъветва пътниците да пристигат на аерогарите няколко часа по-рано.

Настрана от транспортната сфера, Националната фармацевтична асоциация на Великобритания предупреди, че нарушенията в аптечните услуги вероятно ще продължат и през уикенда дори когато компютърните системи отново се върнат в строя. Причината за това е огромният брой натрупали се междувременно неизпълнени заявки за лекарства.

Докато възстановяването продължава, експерти подчертават, че прекъсването е показало липсата на добра подготвока и планове на действие при извънредни ситуации. Предупреждават още и за рисковете от потенциални нови прекъсвания, докато в мрежите не се вградят повече механизми за непредвидени обстоятелства и организациите не въведат по-добри резервни копия.

Повредата вчера беше толкова сериозна, че ако се случи отново, трябва да влезете на съответното устройство в „защитен режим“, трябва да изтриете един файл, а след това да рестартирате“, обясни експертът по киберсигурност Ясен Танев в събота сутрин по bTV.

„Смятам, че заинтересованите организации ще проверят. „CrowdStrike“ е компания с много висока репутация. Тя осигурява системата на критични системи. И се оказва, че някой е успял така да обърка съдържанието на един от файловете, че е докарал милиони компютри до състояние да не могат да работят“, добави още той.

Танев обясни и какво точно представлява "синият екран на смъртта", който беше видян в много институции през вчерашния ден.

"Синият екран на смъртта“ е жаргонно наименование. Идва от BSD – „Blue screen of dead“. Какъв е смисълът на този екран? Представете си една компютърна система, която работи – тя трябва да знае какво прави и какво следва. Но в един момент нещата толкова се объркват, че тя изпада в неадекватно и нестабилно състояние. И когато влезе в състояние, в което знае какво се случва, ще започне да функционира отново", коментира той.

Сривът и опасността от измами

Експерти от цял свят предупреждат още за потенциални измами и опити за кражба на лични данни на потребители, докато системите се възстановят напълно.

Агенцията за киберразузнаване на Австралия вече съобщи, че са се появили зловредни интернет адреси, на които се твърди, че уж помагат за възстановяването след глобалния IT срив.


Какво е Crowdstrike и защо доведе до компютърен срив в целия свят?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024