Докато Янка Такева чака да я сезират, вълна от подкрепа се вдигна за учителите

"Няма да има писмена позиция на Синдиката на българските учители, докато не получа заплашително писмо, което да ни притесни." Това каза за “Булевард България” Янка Такева, председател на най-голямата синдикална организация на учителите в България.

Повод за запитването към нея са публичните заплахи от проруската партия “Възраждане” към преподавателите, подкрепили позиция срещу хомофобския закон за образованието.

Списък с 26 учители от варненски училища беше публикуван във Facebook страницата на местната партийна организация на "Възраждане" със закана да бъдат отстранени от работа. По-късно публикацията беше свалена. Преподавателите получиха вълна от подкрепа, в която обаче липсва позиция на синдикатите - най-логичния защитник на правата и свободите на заплашените.

Коя е Янка Такева

От 1990 г. е зам.-председателка, а от 1994 г. е председателка на Синдиката на българските учители. Завършила е Московския държавен университет - в катедра Социална политика. Член е на Националния съвет на Движение "Русофили" и на Великия съвет на Великия приорат България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим.

Янка Танкева обясни липсата на позиция с това, че не е постъпил писмен сигнал до нея от страна на областния координационен център на синдиката. Точно той би следвало да я сезира при сигнал от синдикален член. Такова действие от страна на заплашените учители липсва, затова и няма реакция.

“Взели сме мерки, косъм няма да падне от главата на българските учители”, каза Такева и поздрави всички, които са подкрепили педагозите.

Според нея те не се чувстват застрашени, въпреки че и лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов поиска всички няколкостотин учители от подписката да бъдат разследвани от прокуратурата - за това, че са изразили гражданската си позиция, което според него било "отказ да спазват закона".

Такева заяви и че няма възможност да провери имената от списъка на “Възраждане” във Варна - дали са членове на представляваната от нея организация или на другите два по-малки синдиката, като аргумент, че ръцете ѝ са вързани. Дали това е реалната причина - поводи за съмнение има, тъй като Синдикатът на българските учители, начело с Янка Такева, е сред организациите, подкрепили със становище до Народното събрание хомофобския закон на "Възраждане".

Становище на Синдиката на българските учители на Янка Такева до НС

Авторът на учителската позиция срещу приетия закон Борис Илиев - преподавател в НПМГ в София, коментира пред “Булевард България”, че "не е справедливо учителите да бъдат поставяни в конфликт - дали да изпълнят ангажимента си към учебната програма, или да внимават да не нарушат закона".

Работодателите на учителите - общината и министерството на образованието, застанаха на тяхна страна с категорични позиции. МОН разпространи съобщение, в което се казва, че "в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители".

Кметът на Варна Благомир Коцев също се солидаризира с учителите, като обяви, че няма да позволи те да бъдат заплашвани.

Представители на политическите партии също реагираха.

Сред първите, изразили публично подкрепа за учителите от списъка на "Възраждане", беше местната организация на "Да, България" във Варна, които осъдиха остро "публикуването на някакви списъци, с които се настройва обществото и в частност родителите на децата срещу български учители" и сезираха прокуратурата.

Screenshot Прокуратурата ще проверява "Възраждане", кметът на Варна защити учителите от "черния списък"

Без да има официална позиция на партията, двама депутати от ГЕРБ критикуваха заплахите на "Възраждане".

  • Бившият председател на СОС Георги Георгиев определи като недопустимо публикуването на подобен списък и го нарече "ярък пример за кръчмарска пропаганда".
  • Бившият зам.-външен министър Георг Георгиев обяви, че е "меко казано възмутен" от действията на "Възраждане". Той допусна, че новият закон може да послужи като оправдание за "допълнителна радикализация и преследване" на несъгласните с промените.

От ПП-ДБ дойде серия от остри критики срещу поведението на "Възраждане":

  • Бившият премиер Николай Денков определи случилото се като "нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище".
  • “Да България” разпространиха позиция, в която се казва: "Недопустими са нацистките и сталинистки похвати, с които лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов се опитва да взриви българското общество, като го раздели на “нормални” и “ненормални”. Разделянето на хората на висши раси и подчовеци, всяването на омраза и страх, призивите за репресии и съставяне на списъци на инакомислещите из цялата страна са напълно в разрез с принципите на съвременната демокрация и правовата държава."
  • Позиции заеха още Кирил, Петков, депутатите Манол Пейков и Елисавета Белобрадова, зам.-кметът на Варна Павел Попов, местната организация на "Да, България" във Варна и др.

Последва и вълна от реакции и от неправителствени и граждански организации. В социалните мрежи се завъртя масово и посланието "Подкрепям учителите, отквърлям омразата".

Подкрепям учителите отквърлям омразата

"Продължаваме промяната" обяви, че ще внесе проект за промяна на спорната дефиниция за "пропаганда", която беше прокарана с проемните на Закона за предучилищното и училищното образование.

"Възраждане" сплашва учителите, несъгласни с хомофобския закон

ПП внася проект за промяна на хомофобския закон за "пропагандата" в училище


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024