Прокуратурата ще проверява "Възраждане", кметът на Варна защити учителите от "черния списък" Снимка: © Screenshot

Окръжната прокуратура във Варна се е самосезирала по медийни публикации във връзка с публикувани във Facebook-страницата на местната партийна организация на "Възраждане" списък с 26 учители от варненски училища.

Meждувременно и кметът на Варна Благомир Коцев се солидаризира с учителите, като обяви, че няма да позволи те да бъдат заплашвани.

"Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас. Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите", казва Коцев в профила си във Facebook.

Министерството на образованието и науката обяви също, че няма да допусне "никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители".

Засега Синдикатът на българските учители на Янка Такева се въздържа от писмена позиция във връзка със скандалното поведение на "Възраждане", но самата Такева изрази одобрение за намесата на кмета на Варна и също заяви пред "Булевард България": "Аз ви гарантирам, че косъм няма да падне от главата на българския учител".

По-рано Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура - Варна, съобщи пред медията, че преписката заради списъка на "Възраждане" е разпределена на наблюдаващ прокурор "и ще бъде на бюрото му утре".

По думите му наблюдаващият прокурор има една седмица да вземе решение по преписката. В този срок той трябва да реши дали ще бъде назначена проверка по случая.

Възможно е също да бъде постановен отказ или сигналът да бъде изпратен на съответната компетентна прокуратура.

"Какво ще бъде решението е негово право и отговорност, " добави Лазаров.

Сред първите, изразили публично подкрепа за учителите от списъка на "Възраждане", беше местната организация на "Да, България" във Варна, които осъдиха остро "публикуването на някакви списъци, с които се настройва обществото и в частност родителите на децата срещу български учители."

"Ние настояваме да се задействат всички институции в защита на правата на гражданите и да се потърси отговорност за фашистките методи, с които действа една политическа сила. Призоваваме всички парламентарно представени политически сили, особено Граждани за европейско развитие на България, да осъдят действията на ПП "Възраждане " и да признаят грешката, че допуснаха да бъде приет закон, който всеки си тълкува както намери за добре!" Това се казва още в позицията на "Да, България" Варна.

Костадин Костадинов не само не се извини за атаката срещу учителите, а поиска всички няколкостотин учители от подписката да бъдат разследвани от прокуратурата - за това, че са изразили гражданската си позиция, което според него било "отказ да спазват закона".

Подписката всъщност е призив към Народното събрание да промени последните промени, защото са пълни с неясни и спорни дефиниции, създават несигурност в работата на учителите, противоречат на изисквания в учебната програма на МОН за часовете по биология и здравно образование, и противоречат на заявената си цел да не налагат идеологически доктрини в училище.

Не само училищните педагози изразиха несъгласието си с промените - това направиха и стотици български университетски преподаватели и учени от БАН.

Остра критична реакция дойде от ПП-ДБ, както и от двама депутати от ГЕРБ, които обявиха за недопустими действията на "Възраждане".

"Възраждане" сплашва учители от Варна, несъгласни с хомофобския закон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024