МОН защити учителите от заплахите на "Възраждане" Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) обяви след публикувания от "Възраждане" черен списък на учители във Варна, които са против хомофобския закон на партията, приет от парламента, че няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители.

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще," се посочва в позиция на МОН.

Оттам допълват, че "системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище."

"Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти," казват още от министерството.

Повод за позицията стана публикуваният във Facebook страницата на местната партийна организация на "Възраждане" списък с 26 учители от варненски училища, които не са съгласни с хомофобските промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които "забраняват" това, което авторите наричат "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация".

Според партията на Костадин Костадинов- 26-те души, посочени в списъка им, са участвали в подписката срещу приемането на скандалните законови текстове.

По случая със списъка и заплахи, отправяни от представители на "Възраждане" към учителите вече е образувана преписка в Окръжната прокуратура във Варна.

Screenshot Прокуратурата във Варна ще проверява "Възраждане" за черния списък на учителите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024