И гласове от ГЕРБ разкритикуваха заплахите на "Възраждане" срещу учители

Двама депутати от ГЕРБ реагираха с критики срещу заплахите на "Възраждане" срещу учителите, несъгласни с хомофобските поправки в Закона за училищното и предучилищното образование.

Без да има официална позиция на партията - само Георг Георгиев (бивш зам.-външен министър) и Георги Георгиев (бивш председател на СОС до 2023) публикуваха лични коментари, в които осъждат действията на Костадин Костадинов.

В същото време - и двамата използват случая, за да атакуват съпредседателя на ПП Кирил Петков заради негов гаф, в който неуместно сравнява наказателния списък на "Възраждане" със "списъка на Шиндлер" (вижте по-долу).

  • "Публикуването на списък с имена на учители, само защото са изразили свободно мнението си, е недопустимо! Определянето им като „паразитиращи“ е не само грозно, но обиждащо хиляди достойни български учители. Тази публикация от партия „Възраждане“ е всъщност ярък пример за кръчмарска пропаганда. Най-малкото, което трябва да направят, е да се извинят незабавно на цялото учителско съсловие, а не просто да трият публикациите си", пише Георги Георгиев в профила си във Facebook.

Колегата му Георг Георгиев също обяви, че е "меко казано възмутен" от действията на "Възраждане".

  • "Аз като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и още няколко мои колеги, не дадохме своя глас в подкрепа на легислатурата, която твърдя, че без всякакво основание лишава група от общесвото ни от базови човешки права. И ако това не е достатъчно, то сега тези поправки продължават да бъдат оправдание за допълнителна радикализация и преследване на абсолютно основателно несъгласни с тези промени. Отново ще повторя - не какви да е, а български учители", пише Георг Георгиев.

Действително - двамата съименници от ГЕРБ бяха сред малцината депутати от партията, които гласуваха "въздържал се" или "против" поправките. Мнозинството от групата обаче даде гласа си за промяната, при това с изказвания от трибуната на парламента от бившия министър на образованието Красимир Вълчев, бившия министър на външните работи Даниел Митов и др.

Макар и с ден закъснение - бившият кмет на София и настоящ депутат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е дългогодишен преподавател, заклейми списъка на "Възраждане".

  • "Твърдо се противопоставям срещу всеки опит за натиск срещу учителите и ще продължа да работя за промени в българското образование, свързани с повишаване на неговото качеството с активното участие на хората., Да посегнеш на достойнството на българския учител е престъпление. Казвам го на тези, които внасят сигнали в прокуратурата срещу учители и ги наричат престъпници", казва тя.

Самият Бойко Борисов демонстрира лековато отношение към предупрежденията на собствените си юристи, че поправката нарушава основни текстове в Конституцията и Европейската харта за правата на човека.

След скандалите около приемането му, Борисов обяви, че нямало да е евроатлантик, ако евроатлантизмът означавало да стане жена.

"Списъкът на Шиндлер" и гафът на Кирил Петков

От ГЕРБ не пропуснаха шанса да използват вниманието около скандала с "Възраждане", за да разпалят допълнителна междупартийна война с ПП-ДБ.

Този път самият Кирил Петков им подаде удобна топка с нелепа грешка във Facebook-публикацията си, с която също осъждаше акцията на Костадинов.

В нея съпредседателят на ПП е написал, че няма да допусне "Списъкът на Шиндлер" в днешна България", каквото и да значи това.

Трийсет минути по-късно той е поправил публикацията си, като вече пише "Списъкът на омразата" вместо името на историческата личност Оскар Шиндлер, помогнал за спасяването на повече от 1000 евреи от лагерите на смъртта в Нацистка Германия.

Точно това е и основният фокус в публикациите на Георги Георгиев и Георг Георгиев по темата, които също са се почувствали засегнати от въпроса му "къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас":

"На неможещ Петков и ГЕРБ му пречи. Така вместо да се опитва да трупа съмнителни дивиденти, въпросният да си беше събрал депутатите при гласуването на безобразните изменения и да си беше заявил “проевропейската” позиция, където ѝ е мястото - в пленарна зала, а не с +- 10 човека, двама от които, на всичкото отгоре, гласуваха ЗА предложенията на “Възраждане", пише единият от тях, докато другият иска извинение от Петков и го обвинява в това, че е зачеркнал достойнството си.

Кои депутати от ПП-ДБ гласуваха "за" и "въздържал се" хомофобския закон

Как и кои депутати за "европейско развитие на България" гласуваха хомофобския закон на "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024