Докато Зеленски е в София: Радев се похвали с разговор с Виктор Орбан Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев, който досега пази пълно мълчание за визитата на украинския държавен глава Володимир Зеленски, реши да направи странен жест в деня на посещението.

Часове преди срещата им в София, пресслужбата на Радев обяви, че той е разговарял по телефона с премиера на Унгария Виктор Орбан - един от малкото правителствени ръководители на държава от ЕС, която поддържа отявлено топли връзки с Кремъл независимо от войната в Украйна.

Темата на разговора им е била "необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция" - неясно по каква причина Орбан е решил да води този диалог с президента, вместо с изпълнителната власт.

Обсъждано е и "двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария" - включително доставка на газ през България към Унгария от терминалите за LNG в Гърция и Турция.

Минути преди това от пресслужбата на Радев са съобщили, че той е провел телефонен разговор и с полския премиер Матеуш Моравецки, с когото са говорили за нуждата от "съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора".

Поканата до президента на Украйна Володимир Зеленски не е дошла от президентската институция, а от Министерски съвет, стана ясно в сряда.

Премиерът Николай Денков междувременно съобщи, че той се е обадил на Радев, за да го предупреди за посещението на Зеленски в София и да го прикани да организира среща.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024