Над 90% от авариите с тока са поправени, но десетки общини все още бедстват Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди домакинства в България все още са без ток след обилните снеговалежи в страната от събота вечерта.

Енергийният министър Румен Радев съобщи в интервю пред Nova, че екипите вече са се справили с над 90% от авариите, но работата продължава най-вече в по-малките населени места. Той очаква до края на деня да се приключи с всички аварии.

Общият брой на засегнатите от снега трафопостове е 12 185, като авариите са прекъснали електроснабдяването за близо 800 хил. абонати в страната. По думите на Радев основната причина за създалите се неудобства са метеорологичните условия, които на места допълнително са затруднили работата на екипите.

ярно е, че има проблеми по мрежата. Една голяма част от мрежата, въпреки инвестициите и рахибаталициите, наистина е в недостатъчно добро състояние. Като министър няма как да съм доволен от състоянието на мрежите - те имат нужда от по-големи инвестиции", смята той.

Междувременно на много места в страната остава в сила бедственото положение. Най-тежко засегнатите са областите Разград, Добрич и части от община Варна. Все още има прекъсната електроенергия и в някой части на София, но се очаква и тези повреди да бъдат отстранени.

Все още няма достъп до някои села в планинските части на областите Велико Търново, Ловеч, Враца, Плевен и Габрово, предава bTV.

Заради тежката зимна обстановка 28 ноември (вторник) беше обявен за неучебен ден в 55 училища в 7 области, а други 17 са обявили дистанционно обучение.

Във вторник прогнозата е за облачно време с превалявания от дъжд, като в Западна България се очаква и сняг. Минималните температури ще са между -4 и -1 градуса по Целзий.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024