Дончева ще съди Радостин Василев и Тошко Йорданов, прокуратурата проверява за корупция Снимка: © 7/8 ТВ

Татяна Дончева ще търси правата си в съда срещу Радостин Василев и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Това обяви зам.-председателят на 46-ото Народно събрание пред „24 часа“ и „Клуб Z“ в деня, в който Василев каза, че депутатката от ИБГНИ му е предложила в личен разговор да разцепи групата на ИТН.

На 6 септември кандидатът за спортен министър в несъстоялия се проектокабинет заяви пред Тошко Йорданов в 7/8 ТВ, че Дончева е писала на листче „500 k“ (най-вероятно 500 хил. лв.) и имена на знакови фигури от „Има такъв народ“, които да бъдат отцепени и да гласуват за правителство с третия мандат, против политиката на "Има такъв народ".

Радостин Василев е депутатът, когото Дончева убеждавала да напусне ИТН

Дончева обвини Василев в лъжа. „Аз нямам никакъв друг избор, макар че мразя да съдя журналисти и мразя да се съдя с колеги, освен да си потърся правата по съдебен ред“, каза тя пред „24 часа“, потърсена за отговор по темата.

„Водила съм разговори сигурно с 10 души от тях, не с Радостин Василев само. С 10 души от тях – на най-различни места, за да се мъчим да се вразумяваме – кое е разумно, кое е полезно за България, за тях като партия, за всеки от тях като личност, която влиза в политиката. Само ми беше любопитно кой ще каже, че съм предложила пари от тези всичките, с които говорих“, заяви Дончева.

"Ако г-жа Дончева има смелостта да ме съди, трябва да се сблъска с още по-тежка действителност", заяви в кулоарите на парламента във вторник Радостин Василев, цитиран от "Дневник".

Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева в опит да разцепи ПГ на ИТН

Междувременно Специализирана прокуратура се самосезира по повод "публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание". "Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК", съобщават от държавното обвинение в прессъобщение на 7 септември.

На 3 септември Тошко Йорданов даде интервю пред БНР, в което директно обвини депутатката от ИБГНИ в това, че е предлагала "петстотин хиляди" и министерски постове на член на ПГ на ИТН за разцепване на групата, докато е обсъждано при кого ще отиде третия мандат. Радостин Василев каза, че разговорът с Дончева бил в неговия офис на 12 август – деня, в който парламентът не прие проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов.

Дончева обаче заяви, че не е сигурна за датата и каза, че срещата била по-скоро на 11 август. „Защото аз си погледнах телефона – поискала съм телефона на Василев от човека на 11 август и мисля, че веднага му позвъних“, добави тя.

Василев не каза в прав текст, че зам.-председателят на парламента е предлагала пари с листчето с „500 k“. „Така-така, значи – тя не ми е предложила в прав текст. Ами аз вчера чух, че Тошко Йорданов казал, че този свидетел ще се яви на детектор на лъжата, за да каже, че аз му предлагам пари. А като се яви той, не мога ли и аз да се явя на детектор? Тя не ми е предлагала, обаче аз така го тълкувам. Като никой не ти е предлагал, тогава защо ходиш да говориш на Тошко, че някой ти предлага?“, заяви Дончева.

Тя определи Йорданов и Василев като „абсолютно негодни хора за това, с което се занимават“ и за които политиката била "интрига". Подложи под съмнение и тезата на председателя на ПГ на ИТН, че искала да привлече 30 депутати от групата, при положение че за кабинет на ИБГНИ, ДБ и БСП бяха нужни около 40-50.

„А нали Тошко Йорданов говореше, че това са пари за министрите. Не те ще си плащат, за да стават министри, а ние ще им плащаме, за да стават министри. Как си го обяснявате това?“, каза Дончева, след като Радостин Василев спомена, че е писала имената на хора като Иван Хиновски, Виктория Василева и Ива Митева.

„Значи Радостин Василев трябва да осигури Ива Митева и Хиновски за министри? Дали е много разумно да се смята, че точно той ще трябва да поднесе министрите Ива Митева и Хиновски?“, попита Дончева.

След като Василев каза, че Дончева обиждала Николай Хаджигенов, Ива Митева и Корнелия Нинова, зам.-председателят на парламента заяви, че това е опит да се създадат „интриги“. Тя твърди, че разговорите са били с цел да се обмисли съставянето на редовно правителство и да се разбере кой може да поеме ръководството на групата на ИТН.

Дончева потвърди, че е искала отстраняване на сценаристите на Слави Трифонов от ръководството, защото те били „основната пречка за съставяне на правителство“.

Тя твърди, че казала на Радостин Василев, че основните министри трябва да бъдат „сигурни“, а „за министър на спорта, на културата можете да сложите когото искате“.

„Запиши Дончева, запиши разговора и го сложи на масата. Толкова съм възмутена. И навръх национален празник, когато по всички телевизии има неща за Съединението, едни мозъци направили предаване. Това е националното мислене на тези хора“, каза Татяна Дончева.


Трифонов поиска детектор на лъжата за Татяна Дончева и Радостин Василев



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024