Президентът отрича "спекулациите", че заради него България няма посланик в Украйна Снимка: © Getty Images

Спекулация е, че държавният глава е причината в Украйна да няма назначен български посланик. Това се казва в нова позиция, изпратена от прессекретариата на президента Румен Радев.

Във вторник Радев заяви в писмо до медиите, че кабинетът "заобикаля" конституцията, назначавайки бившия министър на отбраната Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Киев. Държавният глава е против Ненчев временно да е начело на дипломатическата мисия, защото според него няма професионалните качества за това. Редовното правителство "Денков - Габриел" е предлагало бившия министър за пълномощен посланик в Украйна, но Радев е отказвал да подпише указ за това - със същия мотив.

В резултат и до днес България няма титулярен дипломат в посолството в Киев, след като мандатът на предишния посланик изтича през 2023 г. От новото съобщение на президентската институция в сряда обаче се разбира, че след отказа за назначение на Ненчев миналото лято, през октомври 2023 г. е имало нова съгласувателна процедура. Тогава правителството - все още начело с Николай Денков и с Мария Габриел - е предложило друг кандидат и президентът се е съобразил с аргументите за номинацията, твърдят от "Дондуков" 2. И досега обаче Министерският съвет не е взел решение за одобрението ѝ, каквато е процедурата по закон.

От президентската администрация не споменават кой е бил предложен за посланик в Украйна след Ненчев.

Ето какво гласи позицията на президента, изпратена в сряда сутрин:

"В отговор на изпратените въпроси и на спекулациите, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, поради отказа на президента да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023 г., ви информираме, че:

В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там".


Главчев не вижда проблем с назначението на Ненчев в Киев и с конституцията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024