Главчев не вижда проблем с назначението на Ненчев в Киев и с конституцията

Няма нарушение на конституцията и всички процедури по назначаване на бившия военен министър Николай Ненчев за временно управляващ на посолството на България в Украйна са спазени. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев в отговор на гневната реакция на президента Румен Радев срещу правителственото решение.

По-рано Радев заяви в позиция до медиите, че кабинетът "заобикаля" конституцията. Държавният глава е против Ненчев временно да управлява дипломатическата мисия в Киев, защото според него няма професионалните качества за това. Редовното правителство "Денков - Габриел" е предлагало бившия министър за пълномощен посланик в Украйна, но Радев е отказвал да подпише указ за това, става ясно от изявлението му.

Главчев потвърди, че за временно назначение на Николай Ненчев в посолството няма нужда от президентски указ. Такъв е нужен само при избора на титулярен дипломат за поста. По думите на служебния премиер "тази практика се използва на много места, където не може да бъде назначен посланик".

България няма висш дипломат в Украйна от 2022 г. насам, когато Костадин Коджабашев се прибира заради началото на руската война, така и не се връща в Киев, а мандатът му официално изтича през 2023 г. "От украинска страна много често поставят въпроса да има временно управляващ посланик. Абсолютно е спазена процедурата. Обстоятелствата не са обичайни, по понятни причини, война се води там. Няма много желаещи да отидат там за посланици и аз ги разбирам", добари Главчев.

За "заобикалянето" на президента с решението да има временно представителство в Киев, а не нов официален посланик, служебният премиер каза, че "това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има представител България на възможно най-високото ниво".

Правителството и държавният глава продължават да обсъждат кандидатури за пълномощен посланик в Киев, който да бъде назначен с указ, каза още Главчев. Не посочи потенциални имена.

Още по темата:

Президентът Румен Радев Радев се обяви против назначаването на Николай Ненчев за посланик в Украйна и скастри МВнР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024