Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

Служебното правителство и ЦИК са гарантирали "прозрачност, честност и демократичност" на изборите, каза служебният премиер Гълъб Донев.

"Тези прословути кодове на машините бяха достъпни за всички политическа партии, които проявят желание и се запишат да присъстват на отварянето на кодовете," посочи още той, добавяйки, че проверката на машините се е провела напълно прозрачно и не е открила проблеми.

"Не разбирам конфликта, който възникна," продължи Донев. "Няма как човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това не е флашка, която се разнася напред-назад, а сложна система."

На въпрос дали смята, че ще се стигне до изграждането на ново редовно правителство, той отговори:

"Вярвам в разума и в отговорността на Народното събрание да обедини своите усилия около сформирането на парламентарно мнозинство и коалиция, която да работи по всички проблеми, които стоят пред българските граждани."

Служебният премиер коментира темата "Лукойл", като защити правото на бургаската рафинерия да изнася производството си от България - нещо, което би било в разрез с европейските санкции срещу Русия:

"В разговори сме с представителите на Европейската комисия. Заедно с тях обсъждаме вариантите," каза Донев. Той наблегна на това, че в рафинерията се произвеждат продукти, които няма как да бъдат реализирани на българския или европейския пазар и "трябва да бъдат изнесени".

"Ако няма как да бъдат изнесени, трябва да стоят на склад. Това е един нонсенс, в който рафинерията трябва да спре, защото ще се задръсти от продукти, които няма къде да реализира. Това е нонсенс. Не може да имаш разрешение да доставяш суров петрол и да го преработваш и в същото време да нямаш възможност продуктите, които са извън тези, които са тук на пазара, да не могат да бъдат изнесени."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024