Донев и Ковачевски дадоха старт на строителството на част от Коридор 8 Снимка: © Getty Images

Българският премиер Гълъб Донев и неговият северномакедонски колега Димитър Ковачевски поставиха началото на строителството на част от стратегически важния Коридор номер 8, който трябва да свърже Италия,Албания,Република Северна Македония и България.

Коридорът започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс, а оттам преминава през Тирана, Скопие, Куманово, Беляковце, Крива паланка, Деве баир, Гюешево, София, Пловдив и Варна/Бургас. Проектът в частта на югозападната ни съседка стои нереализиран от години, но в момента се строят железопътна линия, предвидена е и автомагистрала до България.

Ако проектът бъде реализиран изцяло, това може да създаде интермодална връзка между Черно и Адриатическо море. Работата по първите два участъка - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка трябва да приключи до края на 2025 г.

"Железопътното трасе по Коридор номер 8 е важно за страните по неговото протежение както за България, за Северна Македония, така и за Албания и несъмнено ще допринесе голяма добавена стойност за развитието на целия ни регион", каза Донев по време на церемонията.

Според северномакедонския премиер с подобен проект страната става "кръстовище на Балканите".

Събитието идва на фона на все така изостреното напрежение между София и Скопие, след като тази седмица се очаква в Благоевград да бъде открит македонски клуб с името "Никола Вапцаров"

Събитието идва на фона на ново напрежение между двете страни. За неделя е планирано откриването на македонски клуб в Благоевград с името “Никола Вапцаров“. На него ще присъства лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024