Донев повтори позицията на ГЕРБ и ДПС за Бюджет 2023 и поиска "вразумяване" от ПП Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Гълъб Донев реши да застане на страната на ГЕРБ и ДПС за бюджета за догодина, като отказва да внесе нов проект за публичните финанси на държавата през 2023.

Позицията, която Донев изчете пред фоторепортери при заседание на Министерски съвет - без да отговаря на журналистически въпроси - дойде малко след като лидерите на "Продължаваме промяната" призоваха кабинета на Румен Радев да даде ход на бюджетната процедура, а да не удължава действието на последния приет бюджет за неясен период напред след 31 декември 2022.

Донев обяви, че е "време за вразумяване, когато става дума за бюджета".

"Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди три месеца. Имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество", каза още той.

По-рано днес Асен Василев коментира, че ако Министерски съвет не внесе проектобюджет, няма как партиите в парламента да инициират подобно нещо - а ПП постави 16 предложения за промени, включително за увеличение на минималната работна заплата и данъчни отстъпки за млади семейства.

Какво казва ГЕРБ:

  • Бойко Борисов, 22 октомври - "Един проектобюджет в такава обстановка, неразчетен и незастанали ясно, и служебното правителство зад него, ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново"

Какво казва ДПС:

  • Йордан Цонев, 24 октомври: "Без формиране на стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за политиките на бюджета, не трябва да приемаме бюджет. Ще направим грешка. Още повече ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини. Затова, ако не може да се състави мнозинство, е по-добре да продължим мерките по този бюджет, без да приемаме нов. Приемане на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм".

Министърът на финансите в служебния кабинет на Донев - Росица Велкова - беше зам.-министър при Асен Василев до август 2022 г., като отговаряше именно за бюджета. Тя държеше същата позиция и в последния кабинет на Бойко Борисов, когато финансови министри бяха Владислав Горанов и Кирил Ананиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024