Будапеща, 1985 г. Устоите на комунистическия режим вече се пропукват, но управляващата партия не подбира средства, за да задържи контрола върху страната. Така зачпочва новата унгарска Max Original продукция "Доносникът". 

Както подсказва и името, и годинината, в която се развива действието, става дума за един напрегнат исторически период и събития, които преди няколко десетилетия промениха коренно живота на стотици милиони хора.

В тази сложна и непредсказуема обстановка Гери Деметер - шампион по шахмат, заминава за столицата, където ще учи икономика в местния университет. Пътуването му се развива спокойно и приятно до момента, в който е поканен във вагон-ресторанта на "другарска беседа" с Имре Кис - висш офицер от Държавна сигурност.

Кис му заявява, че иска от него да се внедри в обкръжението на Жава Жолт - бивш съученик на Гери, с когото ще живеят в едно общежитие. Макар и доста млад, Жолт вече се е превърнал в най-влиятелният анти-комунистически активист в Унгария и тайните служби го следят с особено внимание. Гери не иска да става доносник, но няма избор, защото ако не съдейства, държавата ще спре да осигурява лекарства за брат му, който има вродено заболяване.

Водещата фигура в проекта е Балинт Жентджорджи, който се завръща триумфално в индустрията след почти десет години отсъствие. Любопитен факт е, че той режисира и продуцира пилотния епизод изцяло със собствени средства, след което го показва на HBO Европа. Те са впечатлени от видяното и решават да заснемат сезон от осем епизода. Към продуцентския екип се присъединяват Ана Заворжки и Виктория Петрани. Ко-режисьори заедно с Жентджорджи са Арон Матяши и Бенче Миклужич.

Още с пристигането си в кампуса Гери Деметер попада в доста интересна компания. Неговият съквартирант - Мате, е син на моряк, който търгува с най-различни стоки от Запада. Мате организира традиционната си кино вечер с американски филми, за която Гери успява да си издейства покана. Именно там той вижда за пръв път Жава, който произнася пламенна реч в защита на демокрацията.

Гери среща и момичето, с което по-рано се засякъл на гарата, и решава да я заговори, но няма как да предположи какво ще последва. Това момиче е Ката Жабо - дъщеря на един от най-заслужилите унгарски писатели, която има връзка с Жава и е вторият най-важен член на групата му. Тя веднага сигнализира за присъствието на непознатия, като това води до конфликт между Гери, Мате и "питбула" на Жолт - Берна.

Въпреки трудностите, Гери измисля план, с помощта на който успява да спечели доверието на Жава и Ката. Те го канят на събрание на групата в любимия им бар, където се оказва, че операцията е много по-голяма и сериозна, отколкото Деметер и Кис са предполагали. Жолт разкрива, че вече е започнал организацията на грандиозно събитие, което ще промени политическата история не само на Унгария, но и на целия Източен блок. Междувременно участие в бара има популярната рок певица Юдит, на която също ѝ предстои да изиграе важна роля в това, което следва.

Макар да притежават скромен актьорски опит, Гергели Варади и Мартон Паткож се превъплъщават по чудесен начин в ролите съответно на Гери и Жава. Техните герои са движени от известни единствено на тях мотиви, които обаче в хода на сериала все по-често ще си задават съдбоносни въпроси и ще правят компромиси с принципите си.

Една от младите звезди на унгарското кино - Джулия Жаж, влиза в ролята на Ката, която катгорично е сред най-интересните и симпатични персонажи в продукцията. Абигел Жьоке се справя отлично с ролята на Юдит.

Пилотният епизод бе излъчен на миналогодишния филмов фестивал в Женева, където получи позитивни оценки както от зрителите, така и от критиците.

Първите два епизода на "Доносникът" вече са налични в HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"