"Доносникът" по HBO Max: Когато държавата превръщаше децата в шпиони

Будапеща, 1985 г. Устоите на комунистическия режим вече се пропукват, но управляващата партия не подбира средства, за да задържи контрола върху страната. Така зачпочва новата унгарска Max Original продукция "Доносникът".

Както подсказва и името, и годинината, в която се развива действието, става дума за един напрегнат исторически период и събития, които преди няколко десетилетия промениха коренно живота на стотици милиони хора.

В тази сложна и непредсказуема обстановка Гери Деметер - шампион по шахмат, заминава за столицата, където ще учи икономика в местния университет. Пътуването му се развива спокойно и приятно до момента, в който е поканен във вагон-ресторанта на "другарска беседа" с Имре Кис - висш офицер от Държавна сигурност.

Кис му заявява, че иска от него да се внедри в обкръжението на Жава Жолт - бивш съученик на Гери, с когото ще живеят в едно общежитие. Макар и доста млад, Жолт вече се е превърнал в най-влиятелният анти-комунистически активист в Унгария и тайните служби го следят с особено внимание. Гери не иска да става доносник, но няма избор, защото ако не съдейства, държавата ще спре да осигурява лекарства за брат му, който има вродено заболяване.

Водещата фигура в проекта е Балинт Жентджорджи, който се завръща триумфално в индустрията след почти десет години отсъствие. Любопитен факт е, че той режисира и продуцира пилотния епизод изцяло със собствени средства, след което го показва на HBO Европа. Те са впечатлени от видяното и решават да заснемат сезон от осем епизода. Към продуцентския екип се присъединяват Ана Заворжки и Виктория Петрани. Ко-режисьори заедно с Жентджорджи са Арон Матяши и Бенче Миклужич.

Още с пристигането си в кампуса Гери Деметер попада в доста интересна компания. Неговият съквартирант - Мате, е син на моряк, който търгува с най-различни стоки от Запада. Мате организира традиционната си кино вечер с американски филми, за която Гери успява да си издейства покана. Именно там той вижда за пръв път Жава, който произнася пламенна реч в защита на демокрацията.

Гери среща и момичето, с което по-рано се засякъл на гарата, и решава да я заговори, но няма как да предположи какво ще последва. Това момиче е Ката Жабо - дъщеря на един от най-заслужилите унгарски писатели, която има връзка с Жава и е вторият най-важен член на групата му. Тя веднага сигнализира за присъствието на непознатия, като това води до конфликт между Гери, Мате и "питбула" на Жолт - Берна.

Въпреки трудностите, Гери измисля план, с помощта на който успява да спечели доверието на Жава и Ката. Те го канят на събрание на групата в любимия им бар, където се оказва, че операцията е много по-голяма и сериозна, отколкото Деметер и Кис са предполагали. Жолт разкрива, че вече е започнал организацията на грандиозно събитие, което ще промени политическата история не само на Унгария, но и на целия Източен блок. Междувременно участие в бара има популярната рок певица Юдит, на която също ѝ предстои да изиграе важна роля в това, което следва.

Макар да притежават скромен актьорски опит, Гергели Варади и Мартон Паткож се превъплъщават по чудесен начин в ролите съответно на Гери и Жава. Техните герои са движени от известни единствено на тях мотиви, които обаче в хода на сериала все по-често ще си задават съдбоносни въпроси и ще правят компромиси с принципите си.

Една от младите звезди на унгарското кино - Джулия Жаж, влиза в ролята на Ката, която катгорично е сред най-интересните и симпатични персонажи в продукцията. Абигел Жьоке се справя отлично с ролята на Юдит.

Пилотният епизод бе излъчен на миналогодишния филмов фестивал в Женева, където получи позитивни оценки както от зрителите, така и от критиците.

Първите два епизода на "Доносникът" вече са налични в HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024