Дори под ръководството на Softbank, WeWork се оказва недалновиден бизнес

WeWork, компанията за споделени офис пространства, която стана нарицателно за силно надценен стартъп в САЩ, отново се сблъсква с проблеми.

WeWork призна във вторник, че има „значителни съмнения“ относно бъдещото си съществуване с оглед на загубите и предстоящите плащания, които трябва да направи. WeWork обяви, че през следващите дванадесет месеца има намерение да договори по-евтини наеми за площите, които отдава, да оптимизира разходите си и да набере свеж капитал.

Идеята зад WeWork е да се наемат офис площи със споделена инфраструктура, които да се отдават на стартиращи фирми и предприемачи - така наречените co-working пространства.

Благодарение на умен, дори заблуждаващ, маркетинг от страна на основателите на бизнеса, в един момент от свеото развитие WeWork достигна до обща оценка до 47 милиарда долара.

Градейки репутация на един от най-ценните стартъпи, през 2019 г WeWork опита да се лестне на борсата в Ню Йорк, но се провали. По-задълбоченият анализ на бизнес проспекта, който беше част от опита за IPO (първично публично предлагане на акции) на WeWork, подтикна големите инвеститори да подходят консервативно към губещата компания.

Провалът тогава беше особено скъп за японската група Softbank, собственост на милиардера Масайоши Сон.

Softbank и нейният инвестиционен фонд, подкрепен със средства от Саудитска Арабия, бяха осигурили 29% дял в WeWork за девет милиарда долара.

Когато IPO-то се провали през 2019 г., Softbank набра още 9,5 милиарда долара, за да увеличи дела си до 80 процента и да отстрани противоречивия съосновател и главен изпълнителен директор Адам Нойман.

Адам Нойман - основател на WeWorkНо дори под ръководството на Softbank, WeWork се оказа недалновиден бизнес. По време на пандемията офисите по света се опразниха, защото хората работеха от вкъщи. Дори след като ковид отшумя, WeWork продължи да има проблем да запълва офис пространствата си.

В същото време те трябва да се плащат наемите на сградите, които обитават, както и да обслужват задължения. Само преди няколко месеца WeWork успя да намали донякъде дълговата си тежест чрез разговори с кредиторите си.

През 2021 г. WeWork стигна до фондовата борса по заобиколен път - след сливане с друга компания. По това време една акция все още се търгуваше за около 13 долара.

Сега компанията е далеч от подобни курсове - при търговията след работното време във вторник цената на акция падна отново с повече от една пета до около 16 щатски цента.

Историята на WeWork e пресъздадена в сериала WeCrashed на Apple TV, в който Адам Нойман е изигран от Джаред Лето.

От WeWork до WeCrashed: Джаред Лето влиза в обувките на бизнесмена Адам Нойман


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024