Снимка: © Министерски съвет на република България

По време на брифинг днес в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че няма промяна в мерките, предприети срещу разпространието на Covid-19 в България. Той заяви, че затворените обекти остават тези, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според нея всички магазини извън моловете продължават да работят, стига да покриват нужните хигиенни изисквания и да създават организация, която да предотвратява струпвания на хора и опашки. В моловете достъпни са единствено магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите и офисите на банки и банкови институции.

"Тази заповед не е променена, нека всеки да я чете внимателно. Министър Ананиев, заедно с други колеги, бе достатъчно добър да даде разяснения по нея," каза вицепремиерът. "Докато няма промяна на обхвата на заповедта, ситуацията остава такава, каквато е."

В 20:00 ч. в събота председателят на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг, на който сподели, че ще предложи на Министерски съвет "да приложи най-твърдите мерки". По неговите думи трябва да работят само хранителните магазини и аптеките.

Той неколкократно апелира да не се изпада в "дребнотемие" с въпроси от рода на това дали работят фризьорските салони, след като в петък вечерта премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към тях по време на своя коментар върху заповедта на здравния министър. Ръководителят на ВМА акцентира върху това, че става въпрос за физическото ни оцеляване и ще се загубят човешки животи. 

Изглежда обаче към момента призивът за по-строги мерки няма да бъде подкрепен от правителството. 

"Обсъждат се всякакви мерки," отговори Дончев на въпрос за речта на Мутафчийски. "Много е труден балансът между това да се съхрани до някаква степен нормалният живот и да се спре разпространението на вирус."

"Ако взетите мерки не дават необходимия ефект и ако в обектите, които са разрешени за посещение наблюдаваме струпване на хора, тоест  генериране на допълнителни рискове, няма да се поколебаем списъкът с обекти да бъде разширен на базата на препоръките, които наблюдаваме от щаба."

След като на 14.03 бе отбелязан ръст на случаите от 30% (нови 10 болни, общо 41), а жертвите станаха две, днес разпространяването на вируса продължава. Ген. Мутафчийски съобщи, че броят на заразените вече е 51. Досега болните от Covid-19 бяха разположени в София, Плевен и Габрово, но днес бе открит първи заразен във Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"