Дори след речта на Мутафчийски: мерките остават същите Снимка: © Министерски съвет на република България

По време на брифинг днес в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че няма промяна в мерките, предприети срещу разпространието на Covid-19 в България. Той заяви, че затворените обекти остават тези, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според нея всички магазини извън моловете продължават да работят, стига да покриват нужните хигиенни изисквания и да създават организация, която да предотвратява струпвания на хора и опашки. В моловете достъпни са единствено магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите и офисите на банки и банкови институции.

"Тази заповед не е променена, нека всеки да я чете внимателно. Министър Ананиев, заедно с други колеги, бе достатъчно добър да даде разяснения по нея," каза вицепремиерът. "Докато няма промяна на обхвата на заповедта, ситуацията остава такава, каквато е."

В 20:00 ч. в събота председателят на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг, на който сподели, че ще предложи на Министерски съвет "да приложи най-твърдите мерки". По неговите думи трябва да работят само хранителните магазини и аптеките.

Той неколкократно апелира да не се изпада в "дребнотемие" с въпроси от рода на това дали работят фризьорските салони, след като в петък вечерта премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към тях по време на своя коментар върху заповедта на здравния министър. Ръководителят на ВМА акцентира върху това, че става въпрос за физическото ни оцеляване и ще се загубят човешки животи.

Изглежда обаче към момента призивът за по-строги мерки няма да бъде подкрепен от правителството.

"Обсъждат се всякакви мерки," отговори Дончев на въпрос за речта на Мутафчийски. "Много е труден балансът между това да се съхрани до някаква степен нормалният живот и да се спре разпространението на вирус."

"Ако взетите мерки не дават необходимия ефект и ако в обектите, които са разрешени за посещение наблюдаваме струпване на хора, тоест генериране на допълнителни рискове, няма да се поколебаем списъкът с обекти да бъде разширен на базата на препоръките, които наблюдаваме от щаба."

След като на 14.03 бе отбелязан ръст на случаите от 30% (нови 10 болни, общо 41), а жертвите станаха две, днес разпространяването на вируса продължава. Ген. Мутафчийски съобщи, че броят на заразените вече е 51. Досега болните от Covid-19 бяха разположени в София, Плевен и Габрово, но днес бе открит първи заразен във Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022