Дори след речта на Мутафчийски: мерките остават същите Снимка: © Министерски съвет на република България

По време на брифинг днес в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев поясни, че няма промяна в мерките, предприети срещу разпространието на Covid-19 в България. Той заяви, че затворените обекти остават тези, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според нея всички магазини извън моловете продължават да работят, стига да покриват нужните хигиенни изисквания и да създават организация, която да предотвратява струпвания на хора и опашки. В моловете достъпни са единствено магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите и офисите на банки и банкови институции.

"Тази заповед не е променена, нека всеки да я чете внимателно. Министър Ананиев, заедно с други колеги, бе достатъчно добър да даде разяснения по нея," каза вицепремиерът. "Докато няма промяна на обхвата на заповедта, ситуацията остава такава, каквато е."

В 20:00 ч. в събота председателят на оперативния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг, на който сподели, че ще предложи на Министерски съвет "да приложи най-твърдите мерки". По неговите думи трябва да работят само хранителните магазини и аптеките.

Той неколкократно апелира да не се изпада в "дребнотемие" с въпроси от рода на това дали работят фризьорските салони, след като в петък вечерта премиерът Бойко Борисов насочи вниманието към тях по време на своя коментар върху заповедта на здравния министър. Ръководителят на ВМА акцентира върху това, че става въпрос за физическото ни оцеляване и ще се загубят човешки животи.

Изглежда обаче към момента призивът за по-строги мерки няма да бъде подкрепен от правителството.

"Обсъждат се всякакви мерки," отговори Дончев на въпрос за речта на Мутафчийски. "Много е труден балансът между това да се съхрани до някаква степен нормалният живот и да се спре разпространението на вирус."

"Ако взетите мерки не дават необходимия ефект и ако в обектите, които са разрешени за посещение наблюдаваме струпване на хора, тоест генериране на допълнителни рискове, няма да се поколебаем списъкът с обекти да бъде разширен на базата на препоръките, които наблюдаваме от щаба."

След като на 14.03 бе отбелязан ръст на случаите от 30% (нови 10 болни, общо 41), а жертвите станаха две, днес разпространяването на вируса продължава. Ген. Мутафчийски съобщи, че броят на заразените вече е 51. Досега болните от Covid-19 бяха разположени в София, Плевен и Габрово, но днес бе открит първи заразен във Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024