Доц. Георги Цветков: България закъснява с изпращането на боеприпаси

"Няма да има бързо решение на конфликта в Украйна, възможно е след години там да има допълнително развитие. На Балканите има потенциални гнезда на конфликти" - така коментира настоящата ситуация доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Георги С. Раковски“, пред NOVA.

"Трябва да си даваме сметка, че не можем да влияем много на войната. Това, което ни интересува повече, е как поведението ни ще се отрази на помощта, която ние можем да искаме при следващи неблагоприятни действия," допълни той.

"Така или иначе, ще се стигне, като минимум, до изпращане на отбранително оборудване и боеприпаси" към Украйна, казва експертът. Той обърна внимание и на факта, че позицията ни е била потърсена още от самото начало на войната, но категоричният отговор закъснява:

"Трябваше да решим на втория ден, а не след месец. Проблемът е, че с такава неясна позиция България не просто не вдъхва увереност навън, а създава неувереност и вътре в самото българско общество," каза още той.

Цветков подчерта и това, че потенциалът за конфликт в Украйна е бил осезаем от 2014 година насам и в момента "не е време за дебати": "Има, разбира се, различни позиции и погледи, но в момента, в който започна (бел.р. войната), България трябва да говори в един глас."

Показаната неувереност от страна на България, отваря врата пред дезинформацията и прокарване на "целенасочени внушения" за това, че България трябва да стои "по-прикрита" встрани:

"Такава позиция няма как да ни направи приятел на Русия. Може да доведе само до това да загубим доверието на нашите съюзници. Ние ги наричаме "партньори" - те не са партньори, съюзници са."

Доцентът отбеляза извършването на цялостно превъоръжаване с оперативно-съвместима с НАТО техника като "главния проблем на българската отбрана".

"Имат жертви, имат разрушения, но нямат намерение да капитулират. Дали Украйна има сили? Убеден съм, защото два дни след началото на войната там започна мобилизация," анализира той военната ситуация в Украйна. "Това са сили, които не могат да бъдат директно включени в бойните действия. Нуждаят се от време за подготовка и мисля, че това време вече мина и че видим украинските сили да контраатакуват далеч по-усилено."

Според него "месеци" ни делят от дипломатическо решение на войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023