"Няма да има бързо решение на конфликта в Украйна, възможно е след години там да има допълнително развитие. На Балканите има потенциални гнезда на конфликти" - така коментира настоящата ситуация доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Георги С. Раковски“, пред NOVA. 

"Трябва да си даваме сметка, че не можем да влияем много на войната. Това, което ни интересува повече, е как поведението ни ще се отрази на помощта, която ние можем да искаме при следващи неблагоприятни действия," допълни той. 

"Така или иначе, ще се стигне, като минимум, до изпращане на отбранително оборудване и боеприпаси" към Украйна, казва експертът. Той обърна внимание и на факта, че позицията ни е била потърсена още от самото начало на войната, но категоричният отговор закъснява:

"Трябваше да решим на втория ден, а не след месец. Проблемът е, че с такава неясна позиция България не просто не вдъхва увереност навън, а създава неувереност и вътре в самото българско общество," каза още той.

Цветков подчерта и това, че потенциалът за конфликт в Украйна е бил осезаем от 2014 година насам и в момента "не е време за дебати": "Има, разбира се, различни позиции и погледи, но в момента, в който започна (бел.р. войната), България трябва да говори в един глас." 

Показаната неувереност от страна на България, отваря врата пред дезинформацията и прокарване на "целенасочени внушения" за това, че България трябва да стои "по-прикрита" встрани:

"Такава позиция няма как да ни направи приятел на Русия. Може да доведе само до това да загубим доверието на нашите съюзници. Ние ги наричаме "партньори" - те не са партньори, съюзници са.

Доцентът отбеляза извършването на цялостно превъоръжаване с оперативно-съвместима с НАТО техника като "главния проблем на българската отбрана". 

"Имат жертви, имат разрушения, но нямат намерение да капитулират. Дали Украйна има сили? Убеден съм, защото два дни след началото на войната там започна мобилизация," анализира той военната ситуация в Украйна. "Това са сили, които не могат да бъдат директно включени в бойните действия. Нуждаят се от време за подготовка и мисля, че това време вече мина и че видим украинските сили да контраатакуват далеч по-усилено."

Според него "месеци" ни делят от дипломатическо решение на войната. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"