Доц. Киселова: Времето за избори "2 в 1" изтича

Предсрочните парламентарни избори изглеждат неизбежни, след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си, ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с втория мандат, а вероятно и с третия. Това на практика означава, че партията предпочита нови предсрочни парламентарни избори, тъй като без нея не може да се състави парламентарно мнозинство в действащото Народно събрание.

Кога обаче би бил предсрочният вот?

Според доцент Наталия Киселова, която е преподавател по конституционно право, мандатът е изчерпан, но времето за организиране на избори "2 в 1" изтича и в крайна сметка може да се окаже, че евентуалният предсрочен вот за парламент може да се проведе отделно от редовните европейски избори, които ще са на 9 юни.

Мария Габриел трябваше или да ги убеди да се включат, или да предложи нов състав - нито едно от тези неща не се случиха и е логично тя да поиска Народното събрание (НС) да констатира, че мандатът е изчерпан. Следва президентът да връчи мандат на втората по численост партия“, коментира по bTV Киселова.

Доцент Киселова смята, че времето за избори „2 в 1“ изтича и допусна, че евентуалните предсрочни парламентарни избори в крайна сметка могат да се свикат отделно от тези за Европейски парламент през юни.

Причината за това е, че за да се проведат двата вида вот едновременно, президентът Румен Радев трябва да издаде указ за насрочване на парламентарен вот преди 9 април. В противен случай Централната избирателна комисия (ЦИК) няма как да спази част от сроковете си по закон за организация на парламентарния вот.

След промените в Конституцията, при сценарий предсрочни избори, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но за поста служебен премиер може да посочи само:

  • председателя на НС (Росен Желязков);

  • управителя или подуправител на Българската народна банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров или Радослав Миленков);

  • председателя или заместник-председател на Сметната палата (Димитър Главчев, Горица Кожарева или Тошко Тодоров);

  • омбудсмана или негов заместник (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова);

Киселова обърна внимание, че повечето от хората на тези постове в момента са от ГЕРБ.

„В голямата си част кандидатите са от ГЕРБ, според мен, преди да оповести кого избира за служебен премиер, президентът е редно да говори с кандидата дали е съгласен, а след като го оповести, да му даде разумен срок от поне 7 дни, за да състави служебен кабинет,“ коментира преподавателката по конституционно право.

„Президентът ще се опита да прехвърли отговорността, но и инициативата към партиите как да изглежда служебното правителство, тъй като след промените в Конституцията се изискват консултации в НС,“ смята доц. Киселова.

Отново според приетите изменения в Конституцията, Народното събрание ще продължи да работи заедно със служебен кабинет.

По думите на Киселова това крие особен риск при силно фрагментиран парламент, като настоящия, защото временни плаващи мнозинства "могат да направят чудеса в негативен план".

Как се стигна дотук

В неделя от ГЕРБ обявиха, че няма да участват в разговори за правителство с втория, а непосредствено след това и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че са "необходими бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство".

От ДПС реагираха, че ако третият мандат бъде връчен на тях – ще го върнат неизпълнен.

Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не хвърля държавата в хаос с нови предсрочни избори, а да приеме първоначалния вариант за ротация, при който ще има смяна само на министър-председателите. Денков потвърди, че няма съгласие за промяна на други министри между двете преговарящи страни, затова предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да запази Външно министерство.

ПП-ДБ са готови да подпишат споразумението, за чийто текст според ГЕРБ няма съществени спорове между двете страни.

Малко по-късно се разбра, че Габриел няма да се съобрази с призива на Денков. Така следващата стъпка е връчване на мандат на ПП-ДБ, а при несъставяне на правителство, мандат за партия по избор на президента. Когато и тази процедура се изчерпи, следва предсрочен вот.

Когато часовникът спря: Кога ще се гласува кабинет



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024