Снимка: © Булевард България

В последните часове от „живота“ на 46-ото Народно събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация на партията от трибуната, с която отправи нова атака към президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет.

Карадайъ нарече назначението на Кирил Петков „нарушение на конституцията“ - без да назовава името на икономическия министър – заради казуса с двойното му гражданство.

"В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната – нарушение на конституцията от най-високо ниво, президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ добави, че Движението за права и свободи нямало да позволи „някой случайно попаднал в политиката (б.а. - Радев) да руши това, което е създадено през годините“.

"Намери се президент, който смята, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността, и до каква степен поставя под риск бъдещето. На този президент искаме да му кажем - с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона“, заяви Карадайъ.

Той продължи атаката си с думите, че за 5 години Радев не успял да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, „да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите“.

Напрежението между Карадайъ и Радев се изостри по време на консултациите за третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, когато председателят на ДПС отвори темата за гражданството на Кирил Петков, а президентът го попита: „Коя е вашата родина-майка?“. Евродепутатите от движението дори пратиха видео от срещата на колегите си в Брюксел и атакуваха Радев в Европарламента.

ДПС се оплака от Радев в Брюксел с видео на въпроса му за "родината-майка"

Лидерът на ДПС критикува от трибуната на парламента и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заради специализираната полицейска операция преди изборите на 11 юли срещу купуването на гласове. 

"Служебният кабинет показа своята истинска същност. Поведението на служителите на реда може да бъде наречено репресия и унижение", каза Карадайъ.


"Дадохме своя скромен принос Румен Радев да стане президент, сега ще дадем принос да не стане"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина