ДПС атакува Радев в последния ден на парламента: "За него конституцията няма значение" Снимка: © Булевард България

В последните часове от „живота“ на 46-ото Народно събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация на партията от трибуната, с която отправи нова атака към президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет.

Карадайъ нарече назначението на Кирил Петков „нарушение на конституцията“ - без да назовава името на икономическия министър – заради казуса с двойното му гражданство.

"В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната – нарушение на конституцията от най-високо ниво, президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ добави, че Движението за права и свободи нямало да позволи „някой случайно попаднал в политиката (б.а. - Радев) да руши това, което е създадено през годините“.

"Намери се президент, който смята, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността, и до каква степен поставя под риск бъдещето. На този президент искаме да му кажем - с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона“, заяви Карадайъ.

Той продължи атаката си с думите, че за 5 години Радев не успял да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, „да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите“.

Напрежението между Карадайъ и Радев се изостри по време на консултациите за третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, когато председателят на ДПС отвори темата за гражданството на Кирил Петков, а президентът го попита: „Коя е вашата родина-майка?“. Евродепутатите от движението дори пратиха видео от срещата на колегите си в Брюксел и атакуваха Радев в Европарламента.

ДПС се оплака от Радев в Брюксел с видео на въпроса му за "родината-майка"

Лидерът на ДПС критикува от трибуната на парламента и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заради специализираната полицейска операция преди изборите на 11 юли срещу купуването на гласове.

"Служебният кабинет показа своята истинска същност. Поведението на служителите на реда може да бъде наречено репресия и унижение", каза Карадайъ.


"Дадохме своя скромен принос Румен Радев да стане президент, сега ще дадем принос да не стане"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024