ДПС няма да подкрепи кабинет с втория мандат, защото ПП-ДБ не искали да преговарят с тях Снимка: © Screenshot

ДПС няма да подкрепи правителство, излъчено с втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Това заяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев по време на среща с ГЕРБ.

Той се оплака, че от ДПС са потърсили ПП-ДБ за разговори, но те не са откликнали на молбата. Затова реализацията но кабинет с втория мандат била невъзможна и отговорността на ГЕРБ като първи мандатоносители сега е по-голяма.

"Ние потърсихме, макар че трябваше да бъдем потърсени, вторите в тези избори за разговори. Те не откликнаха на нашия призив за разговори. Така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна, след като ние ги потърсихме, а те не отговориха", коментира Цонев.

От своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ подчерта, че отговорността трябва да бъде разпределена и поета между всички партии в парламента.

"Тази отговорност трябва да е разпределена между всички, така че заедно да взимаме изключително трудните и непопулярни решения за България. Неколкократно сме подхождали изключително сериозно към управленската си програма", изтъкна тя.

Само до преди дни ГЕРБ се опитваше да измисли вариант за общ кабинет между двете най-големи парламентарни групи. Той обаче пропадна, след като лидерът на партията Бойко Борисов поиска в правителството негови министри, а от ПП-ДБ обявиха, че търсят единствено подкрепата им. Затова ГЕРБ пристъпи към своя план "Б" и в четвъртък започна разговори и с останалите партии.

По време на срещата с ДПС Атанасова обяви, че партията ще представи своя управленска програма за 4-годишен период, която ще бъде предложена на останалите политически сили.

"Даваме си сметка, че ако в рамките 49-я парламент не намерим сила за държавническа отговорност, изходът изглежда шести поред парламентарни избори", коментира тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024