ДПС отказа да подкрепи Росен Желязков при втория балотаж. Председател на 48 НС все още няма.

Парламентът направи четири неуспешни опита да избере председател на 48 Народно събрание в продължение на над 7-часово заседание с четири почивки.

В 16:30 ч. започна ново гласуване с петима кандидати за председател, никой от които не събра мнозинство.

Най-много гласове "за" получи Никола Минчев (73), а след него остана Росен Желязков (67), след като ДПС издигна свой собствен кандидат в лицето на Йордан Цонев.

На второто гласуване ДПС отново отказа да подкрепи Желязков, който остана с 67 гласа. Минчев взе 97 гласа от ПП, БСП и ДБ, но отново не му стигнаха за легитимен избор.

С това Движението за права и свободи коригира собственото си поведение от първия опит за избор на председател, когато последователно гласува подкрепа на Желязков като представител на най-голямата политическа сила.

При четвъртата поредна неуспешна процедура Десислава Атанасова поиска заседанието в сряда да бъде прекъснато до следващия ден заради невъзможността за вземане на решение.

Вежди Рашидов обяви, че ще събере депутатите в 10 ч. на 20 октомври, като предупреди, че "ако не седнем да се разберем, народът ще ни измете всички и ще се събере на Кръгла маса като в 1990 г.".

В продължилото 7 часа заседание Десислава Атанасова от ГЕРБ предупреди, че се задава "конституционна криза", при която законодателната власт ще блокира. Кирил Петков от ПП на свой ред призова ГЕРБ да изтеглят Росен Желязков, след като са видели, че не събира доверието на повече от половината депутати в залата.Изненадващо ДПС също реши да предложи Йордан Цонев за председател на 48 Народно събрание. Досега Движението за права и свободи гласуваше единодушно за кандидата на ГЕРБ Росен Желязков.

"На ПП няма да дадем никаква отстъпка - приключи хубавото време, в което ви мислеха за млади, мислим ви за глупави. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим. Не ви искаме съветите, не искаме подкрепата ви за нашия кандидат", обяви Тома Биков.

На коментара на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че ПП и ДБ са искали да унизят партията му, Асен Василев отговори, че групите очаквали "покаяние" от хората на Борисов за неправилните им политики в последните години.

"Изборът на председател не е просто домакинска работа - това е важен политически сигнал. Ние водим политическа дискусия, а не как да организираме работата на парламента. Този избор е конструктивна част на изграждането на мнозинство. ДБ не може да стане част от мнозинството, което вие сте тръгнали да изграждате. Как да стигнем до разговор за съдебната реформа, без да сме избрали председател? Позиция по тази тема може да се вземе от всяка медия - мълчанието ви също е ясно. Нито искаме да унижаваме някого, нито искаме разкаяние. Не смятам, че един човек може да си позволи такова нещо. Това, което днес се случва, е истината за българската политическа система", обяви Христо Иванов, след като беше провокиран от Даниел Митов и Тома Биков защо не подкрепят кандидата на първата сила.

"Заявката кой ще е управляващ и опозиция - конструктивни или анархисти - ще бъде изпълнена със съдържание. Изборът на председател в първото заседание е норма, с която сме се съобразявали. Всички трябва да осъзнаят, че е редно да я спазват. Ние сме осъзнавали как ни е подреждал вотът на българските граждани и при избора на Ива Митева от ИТН, и при избора на Никола Минчев. Тогава ние не излъчихме кандидат за председател на парламента. Съветвам всички за повече разум", каза Десислава Атанасова с призив Росен Желязков да бъде подкрепен.

Асен Василев отхвърли "леко назидателната лекция" на ГЕРБ и посочи, че опозицията има право да гласува против кандидата за председател на първата сила - така както ГЕРБ са гласували против Никола Минчев през декември 2021.

"Най-нормалното нещо е първата политическа сила да си осигури мнозинство за избор на председател и за избор на кабинет", коментира Василев.

Той определи като "или наивност, или задкулисни договорки" предпоставката на ГЕРБ, че опозицията ще подкрепи техния кандидат.

Йордан Цонев от ДПС атакува Василев, като му обяви, че "никое Народно събрание с изключение на предходното не е образувало мнозинство, преди да избере председател".

"Трябва да стартира тази институция. В това няма нищо тяснополитическо, има държавническо", каза Цонев, който подкрепи Росен Желязков при двете по-ранни гласувания. "Никой от конституционалистите не е предполагал, че българският парламент ще стигне дотам, че да се самоблокира. Никой от нас не е обещавал пред избирателите си, че ще блокира работата на Народното събрание".

"Когато в нашата предизборна кампания казахме, че ГЕРБ вкара страната в тази криза с вот на недоверие, ние водихме доста дълъг и състоятелен дебат. В него не ви обвинихме, че сте гласували за свалянето на правителството. Това е ваше право, както е наше право да не подкрепим вашия кандидат. Това, за което ви обвинихме, е, че вкарахте държавата в криза без план как тя ще бъде управлявана. Къде е вашият план, след като дори не можете да съберете мнозинство за избор на председател на 48 НС. Ако нямате план за управление - защо вкарахте държавата в конституционна криза", каза Асен Василев след изказване на Даниел Митов.

Откриване на 48-ото Народно събрание Провал на балотажа за председател на 48 НС: Само ГЕРБ и ДПС гласуваха за Росен Желязков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024