ДПС се готви да управлява като "част от мнозинството" след 2 април Снимка: © Булевард България

ДПС трябва да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет в 49-ото Народно събрание.

Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ на пресконференция след среща на централния съвет.

ДПС ще се яви самостоятелно на предсрочните избори на 2 април, без да променя предизборния си щаб и правилата за номиниране на депутати.

"Надяваме се да получим онзи необходим резултат, за да може това, което не се случи в 48 НС, да се случи в 49 НС - да преодолеем политическата криза, да се излъчи редовен кабинет, а ДПС да е част от мнозинството, което ще го излъчи", каза Карадайъ.

Той иронизира слоганите от кампанията на "Продължаваме промяната", като обяви, че "да се рисува опонентът като "лошия, ламята, дяволът, черният", а от друга страна - "аз, добрият, Св. Георги, който ще победи ламята" - е начин да се изграждат митовете и стават нужни героите спасители".

Мустафа Карадайъ потвърди, че Делян Пеевски вероятно ще присъства и в следващите листи на ДПС.

"Дали г-н Пеевски ще бъде в изборите - през 2021 г. не бях толкова настоятелен г-н Пеевски да бъде част от листите, въпреки че имаше номинации от всички избирателни райони. По негово желание той се отказа да бъде част от листите. Ако сега г-н Пеевски има достатъчно номинации, отговарящи на процедурата, аз ще бъда настоятелен той да не се отказва от участие в листите", каза той в отговор на въпрос на "Дневник", наречен "медията от кръг, който има обръчи от партии".

Доскорошният депутат от ДПС е в санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" от лятото на 2021 г. заради данни за корупционни престъпления, но това не го спира да продължава да присъства във всяко Народно събрание от 2009 г. насам, с изключение на краткото 45-то НС.

Междувременно колегата му Хамид Хамид и главният прокурор Иван Гешев се оказаха едновременни гости в САЩ на форум, организиран от двама американски сенатори - на фона на пълното бездействие от страна на прокуратурата по разследванията срещу Пеевски, всяко от които завършва без данни за извършена незаконна дейност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024