ДПС се сближи с ГЕРБ за еврото и Бюджет 2024 - и с БСП за хартиените бюлетини

ДПС поддържа две от основните теми, които ГЕРБ лансира в последните седмици - включително като част от темите на контактната група на Соломон Паси и Росен Плевнелиев, която сондира дали може да се събере мнозинство в 48 Народно събрание.

Йордан Цонев от ДПС, който се срещна с двамата медиатори на ГЕРБ, заяви, че партията е твърдо за въвеждането на еврото през 2024 г. и настоява - също както Бойко Борисов - да не се пристъпва към процедура по приемане на нов бюджет, "ако няма стабилно мнозинство".

"Без формиране на стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за политиките на бюджета, не трябва да приемаме бюджет. Ще направим грешка. Още повече ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини. Затова ако не може да се състави мнозинство, е по-добре да продължим мерките по този бюджет, без да приемаме нов. Приемане на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм", каза той пред журналисти.

Същата позиция защитаваше преди седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини останалите партии в 48 НС, че ще заложат неизпълними увеличения на разходите, ако се стигне до приемане на нов бюджет.

Ако парламентът се разпусне, без да го разгледа, това означава, че през 2023 г. ще важи последният приет бюджет за тази година, разчетен на 1/12 разходи за всеки месец.

В същото време - Йордан Цонев даде сигнал, че ДПС би подкрепило инициативата на БСП за поправка на Изборния кодекс, така че хартиените бюлетини да се върнат във всички избирателни секции.

"Тук въпросът е по-широк - имаме ли доверие в избирателния процес. Да ви кажа: ДПС няма доверие. След всичко, което се случва с машините, ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини и по този начин", беше коментарът на Цонев, без да дава повече подробности и без да обяснява защо ДПС все пак не оспорва резултата, който им отреди трето място в Народното събрание.

БСП вече внесоха проект за изменение на Изборния кодекс, но не е ясно дали и кога може да стигне до обсъждания в пленарна зала и (все още неформираните) комисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024