Драма с билетите за турнето на Тейлър Суифт. Темата стигна чак до конгресмени в САЩ Снимка: © Getty Images

Провалени срещи и работен ден, деца пропускат часовете си в училище, хора си взимат отпуск или просто спират да отговарят на имейли и съобщения по работа. И съмнения за злоупотреба с монополно положение от най-големия дистрибутор на билети в САЩ - Ticketmaster, като в темата се включиха дори представители на американския конгрес.

Всичко това се разиграва този вторник в САЩ. "Виновничката" формално е Тейлър Суифт, а причината е пускането на билетите за предстоящото турне на изпълнителката в предварителна продажба. Турнето започва през март 2023 г. и е първото за Суифт от 4 години насам. Засега са обявени дати в 52 американски града.

Хиляди фенове на поп звездата се опитаха да се сдобият с ценния пропуск. За да успеят, масово отлагаха всякакви други ангажименти. "Съжалявам. Ще закъснея с пет минути за срещата ни, защото трябва да си купя билети за Тейлър Суифт", пише до колегите си Мей Хуанг, отговорник за връзките с обществеността във фирма в Сан Франциско.

Малко по-късно се оказва, че зам.-ръководителят на екипа ѝ се е заел със същата нелека задача, затова срещата е отменена, разказва "Bloomberg".

На теория на феновете би трябвало да им отнеме само няколко минути, за да си купят билети. Реалността обаче се оказа съвсем различна - процесът по предварителната продажба този път е дълъг и мъчителен, чака се с часове на "на опашка" в сайта Ticketmaster. На Хуанг ѝ отнема цял ден, за да си осигури места за турнето.

"New York Times" разказва подобна история. Майката на Сара Понтило ѝ позволява да пропусне училище, за да си купи билети за любимата ѝ изпълнителка. Идеята е гимназистката да отиде на училище за първите два часа, майка ѝ да я прибере, за да е пред компютъра точно навреме за старта на продажбата на билети. И после - обратно на училище.

тейлър суифт, midnights

16-годишното момиче така и не се връща в класната стая. Купуването на билети отнема почти цял ден, прекаран в чакане и трескаво щракане на компютъра.

"Беше отвратително, защото цъкахме из този уебсайт и се опитвахме да изберем различни места, но нищо не работеше. В крайна сметка се сдобихме с билети, но това отне четири часа и много мъка", разказва майка ѝ пред "New York Times".

Не всички обаче имат този късмет. Някои фенове съобщават, че са чакали на онлайн опашки близо осем часа.

  • За да могат изобщо да се опитат да се сдобият с билети от предварителната продажба, почитателите на Суифт трябваше първо да се регистрират в платформата на Ticketmaster по-рано през месеца.
  • След това трябваше да получат потвърждение като "Проверен фен", но за целта трябва да отговарят на определени условия.

"Нашата цел е да увеличим броя на феновете, които имат възможност да ги купят", пише Ticketmaster в публикация.

Действията на дистрибутора са с цел да бъде избегнато масово купуване на билети с цел препродажбата им на по-висока цена. Тази практика често лишава истинските фенове от възможността да се сдобият с място на концерта.

Мерките обаче не сработиха. Вече има пуснати билети за препродажба на цени до 22 хил. долара. Редовните цени в сайта на Ticketmaster бяха в диапазона 49 - 450 долара, а ВИП-пакетите - до 899 долара.

Ticketmaster заяви, че проблемите се дължат на "исторически безпрецедентното търсене" на пропуски за турнето на Суифт.

Изпълнителката започна кариерата си още през 2006 г. и оттогава е едно от най-популярните имена в музиката. Последният ѝ албум "Midnights" счупи рекордите както на Spotify, така и на музикалната класация Billboard.

Начинът на провеждане на предварителната продажба породи недоволство не само сред фенове, но привлече вниманието и на редица активисти и дори законодатели, които призоваха за спещни мерки срещу Tickermaster.

  • Властта на компанията само нараства през последните години.
  • През 2010 г. Тicketmaster закупи Live Nation - фирмата, която управлява много от местата, където се провеждат събития, и ръководи бизнес за менажиране на изпълнители.

Американски законодатели от Демократическата партия, които са били против сливането на двете компании и искат те да бъдат обратно разделени, коментираха случващото се около продажбата на билети с концертите на Суифт.

"Времето, което трябва да се чака, и таксите на Ticketmaster са напълно неприемливи, както се видя при продажбата на билети за Тейлър Суифт. Това е симптом на по-голям проблем. Не е тайна, че Live Nation-Ticketmaster е неконтролиран монопол", написа конгресменът Дейвид Сисилин, който ръководи Комисията по конкуренция в Камарата на представителите.

Критики отправи и конгресменката Александрия Окасио-Кортес:

"Ежедневно напомняне, че Ticketmaster е монопол. Сливането му с LiveNation не трябваше да бъде одобрявано. Разделете ги", пише тя.

Активисти обвиниха компанията в злоупотреба с пазарна мощ.

"Въпреки обещанията за увеличаване на конкуренцията и ползите за потребителите, сега Ticketmaster-LiveNationте контролират 70% от основния пазар на билети и места за провеждане на събития на живо. Те вдигат цените на билетите, начисляват допълнителни такси и експлоатират артистите", се казва в изявление на инициатива с името "Разделете Ticketmaster".

В продължение на години индустрията за продажба на билети разочарова американците със скрити такси, ограничена наличност на билети, както и увеличение на цените за събития с огромен интерес. Според Ticketmaster стотици хиляди хора са успели да си купят билети, но много от тях се питат дали всичките нерви и усилия изобщо са си стрували.

тейлър суифт, midnights Midnights на Тейлър Суифт: Никога не получавате една и съща Тейлър два пъти

Тейлър Суифт, европейски музикални награди на MTV Роклята на Тейлър Суифт за наградите на MTV, вдъхновена от кралица Елизабет II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024