Драмата със скандалното ръководство на БФС стигна и до CNN Снимка: © Getty Images

Драмата с БФС и скандалното поведение на неговото ръководство стигна и до CNN.

Медията публикува интервю с Димитър Бербатов, в което той описва кризата в българският футбол и представя амбицията си да промени управлението му. В разговора той призовава и ФИФА, и УЕФА да се намесят в БФС, вместо да реагират след инцидентите.

"Моят екип - Стилиян Петров, Мартин Петров, всички бивши футболисти - реши, че трябва да променим нещо в родината. И започнахме да се борим за тази промяна", посочва българският футболист.

Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го отвежда в топ-лигите на Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, където отбелязва повече от 250 гола и печели 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство досега, пише CNN.

Промяната е трудно постижима, докато президент на Българския футболен съюз е вечно съпътстваният от скандали Борислав Михайлов.

От CNN напомнят, че Михайлов вече веднъж подаде оставка като президент на БФС през 2019 г., след друг скандал на ключов международен мач с расистките обиди от български агитки срещу футболисти от националния отбор на Англия.

Тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов призова Михайлов да подаде оставка след мача, като заяви, че е недопустимо хора от България "да бъдат свързвани с расизъм и ксенофобия". Две години след като уж подаде оставката си обаче, Михайлов отново се кандидатира и беше преизбран за президент на БФС за пети мандат.

Бербатов оспорва легитимността на конгреса - за избора на Михайлов бяха необходими общо 242 гласа, но той спечели само 241. Въпреки това беше обявен за победител.

"В професионалната си кариера съм бил побеждаван, вкарвал съм голове, пропускал съм голове, губил съм битки", казва Бербатов пред CNN.

"Когато това се е случвало по правилния начин, няма какво да кажеш. Но когато е направено по неправилен начин, трябва да сигнализираш на всички, за да видят какво се случва".

БФС също са дали официално изявленеи за CNN Sport, в което се казва, че "българският закон все още признава безспорната победа на г-н Борислав Михайлов като президент пред високопоставени служители на ФИФА и УЕФА, които също така официално заявиха, че конгресът е бил с най-високи организационни стандарти и резултатът от него трябва да бъде зачитан изцяло".

В позицията се казва още, че "президентът и управителният орган на Българския футболен съюз бяха избрани по законосъобразен начин и са признати от всички заинтересовани страни като такива - а фактът, че г-н Бербатов продължава да се обявява за кандидат-президент, е абсурден, като се има предвид, че няма насрочени избори".

Михайлов, бивш вратар, който изведе България до полуфиналите на Световното първенство по футбол през 1994 г., е президент на футболния съюз на страната от 2005 г. насам, с изключение на двегодишното прекъсване, след като се оттегли от поста.

Някога повод за национална гордост, днес ръководството на БФС провокира вълна на недоволство, която достигна своя връх в четвъртък.

Мачът завърши 2:2, като България остава на дъното на своята европейска квалификационна група, след като не успя да спечели нито един от седемте си мача.

Страната не е участвала на Световното първенство от 1998 г. насам.

"Очевидно е, че системата не работи, защото от 2005 г. до днес не сме успели да се класираме за нито един голям турнир като нация. Замръзнали сме във времето", казва Бербатов.

Футболистът подчертава, че в България няма инфраструктура, няма стадиони, а децата тренират в лоши условия.

От БФС признават, че повечето стадиони в България, макар и ремонтирани, са в "лошо състояние", но заявяват пред CNN, че това е следствие от небрежността на собствениците на клубове и "липсата на участие" на правителството в спорта.

Докато очаква решението на съда относно конгреса през 2021 г., Бербатов също така настоява футболните власти да разследват обстоятелствата, при които Михайлов е успял да спечели изборите.

Той казва, че Александър Чеферин, президентът на европейската футболна централа УЕФА, е бил "много загрижен" за ситуацията, когато двамата са разговаряли в миналото. Световната централа ФИФА, по думите му, все още не е отговорила на исканията на неговия екип.

"Не е ли работа на ФИФА и УЕФА като ръководни органи постоянно да са навсякъде във федерациите и да виждат червените флагове и да работят, за да са сигурни - не да действат след инцидента - а да предотвратят случването на подобни инциденти?", казва Бербатов.

ФИФА все още не са отговорили на молбата на CNN Sport за коментар, но в изявление УЕФА заявява, че "никога не е изразявала загриженост относно изборния процес в БФС".

"Можем да потвърдим, че УЕФА е получила от г-н Бербатов досие, съдържащо множество документи, отнасящи се до този въпрос. Нашата администрация разгледа обстойно тези документи, но не откри нищо подозрително или нередно“, се казва още в изявлението с уговорката, че ще следят хода на делото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024