Министерството на здравеопазването ще предаде на прокуратурата доклада за установени серийни нарушения при процедурите за доставка на маски, лични предпазни средства, респиратори и лекарства през март-април 2020 г. от Китай и Турция.

"Не са изпълнявани елементарни процедури, които са регламентирани в дейността на министерството. Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме устни обяснения, че са идвали от Министерството на икономиката по линия на търговските представителства, но поне нашата проверка показва, че те не са се занимавали с това. Второ, когато нещо се поръчва, обикновено се прави една работна група или се викат консултанти, които да определят основни параметри за доставките. Това не е правено.

Когато се внася от министъра докладна записка в Министерски съвет за такова решение, обикновено се съгласува на няколко нива в МЗ - поне с Правна дирекция, Международна дирекция, дирекция "Бюджет" и евентуално с лекарствената дирекция, както и с други зам.-министри.

Това не е правено, всичко е написано от един зам.-министър без никакво съгласуване - Жени Начева. Тя прави сама договора, пак не го съгласува с никого, следва издаване на фактура и плащане", каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНР.

Той допусна, че офертите са "спускани" на МЗ от бившия финансов министър Владислав Горанов или лично от премиера Бойко Борисов.

В договорите не са предвидени условия за плащане на неустойки. Нито един от заложените срокове не е спазен.

"Доставките са дошли на няколко партиди, но последната (с медикаменти) е пристигнала през месец юли, макар че поръчката е направена в края на март. Последните респиратори са дошли чак през септември. При това тези респиратори са недоокомплектовани, без договори за поддръжка и инсталиране. За това са харчени допълнителни средства", каза още Петров.

50 респиратора от Китай са закупени на двойни и тройни цени в сравнение с тези, които по-късно са купувани по процедури с европейски средства от водещи производители.

Хидроксихлорохинът за 600 000 долара е купен от министерството и е складиран в "Бул Био". По това време в "Бул Био" е имало големи количества от медикамента, дарени от частни фирми. Въпреки това е направена тази доставка. Няма обяснение защо, каза Петров.

"Вероятно голяма част от него няма да бъде използван, а като му изтече годността, ще бъде бракуван през 2021-2022 г. Той се използва и за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само около 3000 опаковки - толкова са нуждите. Около 100 000 опаковки вероятно ще бракувани. Това е генеричен медикамент, който се произвежда на много места, включително и в България", каза още зам.-министърът

На въпрос дали процедурите не са били проведени по неизгодни условия заради форсмажорните обстоятелства около пандемията, той коментира, че "технологията позволява да се съгласуват по нормалния начин за един ден".

"Цената е завишена, защото е търсена по този начин. Някой е дал оферта и тя моментално е превърната в договор. Този "някой" според мен е министърът на финансите или самият министър-председател. Един от договорите с Турция за лични предпазни средства беше обявен като лична уговорка от премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис", каза Димитър Петров.

За китайските маски от първата доставка е изрично написано, че те не са стерилни и не са за медицинска употреба. Странно защо са разпространени по болниците. Цените им обаче са като за медицински маски, коментира той.

Всички изводи от доклада на "Медицински одит" ще бъдат публикувани в четвъртък от Министерството на здравеопазването.


Spiegel: Как Бундесверът поръча некачествени предпазни маски от България

Половин пакет фурми за Великден: Странният случай с подаръците за медици от първа линия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"