Снимка: © European Union

Германското издание Der Spiegel публикува мащабно разследване за странните договорки между германското правителство, кабинета на Бойко Борисов и български частни фирми за доставка на предпазни маски и облекла през март-април 2020 г.

В статията на Юрген Далкамп, Константин фон Хамерщайн и Гюнтер Лач се посочва, че обществените поръчки са възложени от администрацията на Бундесвера след лични разговори на Ангела Меркел и Бойко Борисов.

Публикуваната от Spiegel вътрешна комуникация между германските ведомства показва недвусмислено, че договорите са се сключили с политическа протекция на най-високо ниво, въпреки че стоките не са отговаряли нито на нуждите, нито на стандартите за качество на германската армия.

Една от фирмите-доставчици е неизвестен производител на дамско бельо - "Венера Стил".

На 10 април Бойко Борисов лично посещава шивашкия цех на фирмата в Хасково, като се среща с работниците и със собствениак на фирмата - Въчо Парасков. В официалното прессъобщение се казва, че Парасков "благодари на премиера за подкрепата, която е указал с контактите в Европа и заяви, че вече имат поръчки от Германия"".

Сделката с компанията е договорена в момент, в който България е въвела забрана за износ на предпазни маски заради недостига им. Въпреки това експортът за Германия е разрешен.

Нещо повече: възлагането на поръчката се прави по ускорени процедури, с намесата на министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, чийто личен помощник е изпратен до София с еднодневно предизвестие, за да донесе мостри от предпазните маски и костюми за тестване.

Те са откарани незабавно до службата по обществените поръчки на Бундесвера в Кобленц за "бързи изпитания на материалите и съответното бързо сертифициране / допускане в експлоатация, което е обсъдено между канцлера и премиера Борисов", както се казва в писмо на Нико Ланге (началник на кабинета на Крамп-Каренбауер). Мострите са изпратени в изследователския институт на Бундесвера по най-бързия начин. Директорът на службата за обществени поръчки към армията Габриеле Корб пише в писмо, че "институтът вече е предупреден за очакваната пратка".

Експерт обяснява пред Spiegel, че обикновено първо се прави анализ на това, което липсва, после се прави точно описание на поръчката - колко, за каква цел, на какви условия трябва да издържа материалът. Когато това се изясни, се търси производител, който може незабавно да предостави стоката. При този случай всичко се случва наобратно - намира се доставчик като търговеца на дамско бельо, който предлага, каквото има - а Бундесверът трябва да измисли причина за покупката.

Нито един от продуктите от България нямат обозначителни знаци CE или сертификат за качество. Само заради това пробите би трябвало да се отхвърлят. Поръчките за Бундесвера винаги са правени с принципа, че стока без сертификат не се купува. Дори при пандемията са спазвани строгите норми за защитното облекло. Само за костюмите от България се случва нещо различно.

Изпитателите от института на Бундесвера дават негативна оценка. Текстилните маски са "съвсем просто изработени", като се смята, че "носителят им няма да бъде защитен".

От 6-те костюма от България - три модела веднага отпадат, защото не са достатъчно плътни или трябва да се перат само на 30-40 градуса температура. Според експертите това е твърде ниска температура, за да се елиминират всички вируси, т.е. трябва да се носи само за еднократна употреба. Останалите три модела могат да се ползват, но само за ограничени случаи.

Държавният секретар по отбраната на Германия изпраща писмо до Корб, в което настояват "да се вземат всички необходими мерки за възлагане на поръчката". "Процедурата е от голямо политическо значение", пише в друг мейл заместничката на Корб, a в писмо на Нико Ланге се посочва, че Борисов е посочил контактно лице, което ще се погрижи за нужните документи - съветник по малките и средните предприятия.

Няколко дни след размяната на съобщения, службата прави три поръчки за относително малки количества - 200 000 маски за 246 000 евро - за които фирмата за бельо "Венера" ще трябва да работи до юли 2020.

Още 11 000 предпазни костюма са поръчани от други две фирми, независимо от това, че един от моделите не покрива норматива за плътност на шевовете.

На 17 април вече идват нови проби от България - предпазни костюми, маски, очила и шлемове. Отново нямат сертификати, отново изпитателите разрешават един от костюмите и от шлемовете само за немедицински зони.

През май 2020 г. Бундесверът вече е сключил рамково споразумение с "Райнметал Концерн", който е обещал достатъчно предпазни облекла за следващите 12 месеца. Въпреки че вече няма нужда от поръчките от България, сключени са още два малки договора с местни фирми - 5000 костюма и 1500 шлема за 156 000 евро.

Защо са толкова важни тези договори - канцлерството не дава информация пред Spiegel, защото преговорите с международни партньори са поверителни. Министерството на отбраната твърди, че всички обичайни стъпки в процедурата са спазени и правната рамка е изпълнена. Борисов e отказал коментар, фирмите, замесени в поръчката фирми - също.

От кабинета на доскорошния премиер са казали пред Spiegel, че целта на доставката била "желанието да се помогне на германските приятели". Посочва се още, че фирмите не са партийни донори, а правителството само е посредничало в поръчките.

Журналистите обаче цитират алтернативна гледна точка на свой източник - познавач на българската вътрешнополитическа сцена, чието име не разкриват.

Партията на Борисов ГЕРБ има силни мрежи в България. Фирми, местни политици, партийни функционери - едни и същи имена често се припокриват на различни позиции, пише Spiegel.

"Системата функционира така, че близките до ГЕРБ фирми получават държавни поръчки, за които връщат пари директно или индиректно, а по време на изобрите мотивират работниците си да гласуват за партията", казва цитираният от тях експерт.

"Повече от една година по-късно почти всички наличности от българските предпазни облекла стоят на склад в Бундесвера. И по-добре, защото една голяма част от тях погрешка са щели да попаднат в места, където качеството на изработката е било въпрос на живот и смърт - във военни химически лаборатории или при медицински лица. Шлемовете също са в склада, само маските на "Венера" са използвани за кратко - докато ръчно изработените текстилни маски още бяха разрешени в Германия. Сега остатъкът може само да се изхвърли", пише Spiegel.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"