Дронове, напълно непознати досега и специално проектирани за Източна Украйна Снимка: © Getty Images

В четвъртък Пентагонът публикува списък с оборудване, което Украйна трябва да получи в рамките на нов военен пакет на стойност 800 милиона долара в помощ за борбата с руските нашественици.

75 гаубици, тактическо полево оборудване, резервни части, 144 000 патрона... В този списък имаше и нещо, което озадачи наблюдателите и експертите - 121 дрона Phoenix Ghost. Дронове, напълно непознати досега и специално проектирани за Източна Украйна.

Те са от класа на така наречените камикадзе-дронове или познати още като "блуждаещи оръжия", които кръжат над дадена зона, докато от земята оператор ги насочва към конкретна цел, която дроновете да атакуват.

Дроновете, които заминават за Украйна, са разработени от военно-въздушните сили на САЩ в сътрудничество с частната компания Aevex Aerospace. Компанията е основана през 2017 г. и е базирана в Калифорния. Според сайта им, тя е „признат пазарен лидер в областта на решенията за въздушно разузнаване“. Снимки на конкретната разработка обаче липсват.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби заяви в четвъртък сутринта, че Phoenix Ghost са „конструирани специално в отговор на украинските нужди“. При следващи въпроси в рамките на същия ден стана ясно, че самата разработка е започнала по-рано, но сега са адаптирани така, че да "отговарят на изискванията на украинските въоръжени сили, особено в Източна Украйна".

Според Пентагона, Phoenix Ghost са подобни на дроновете AeroVironment Switchblade, които САЩ вече дадоха на Украйна. Switchblade са достатъчно малки като размер, за да се побират в раница, изстрелват се от тръба.

По-малките модели дронове Switchblade тежат около 3 килограма, а по-големите достигат тегло от почти 23 килограма. Те са снабдени с камера и са в състояние да кръжат над зона между 30 - 40 минути, първоначално без цел. По-големите модели развиват скорост над 160 км. ч. Операторът на дрона гледа видеото, което снима камерата, и насочва съоръжението към дадена цел за атака. С детонирането на бойната глава, дронът се самоунищожава.Оттук и името им дронове-камикадзе.

За разлика от обикновените ракети, които се изстрелват към обозрима цел, Switchblade могат да атакуват обекти на разстояние над 9 км. След като потвърди целта, операторът я заключва Switchblade се спуска, за да я разруши с малък, но мощен фрагментационен заряд, който може да се спусне вертикално и да унищожава цели в окопи.

Новите дронове Phoenix Ghost също се самоунищожават след еднократна употреба, но за разлика от дроновете Switchblade, те имат капацитета да останат във въздуха много по-дълго време. Phoenix Ghost може да излита вертикално и да лети повече от шест часа, за да търси или проследява цел.

Дейвид Дептула, генерал-лейтенант от резерва и член на борда на директорите на Aevex Aerospace, казва пред сайта Politico, че Phoenix Ghost е снабден и с инфрачервени сензори, така че да работи и през нощта. Новият дрон е „ефективен срещу бронираните бойни машини на пехотата", обяснява Дептула.

Според Пентагона дроновете Phoenix Ghost са много подходящи за бой в украинския регион на Донбас, тъй като теренът там е доста равен и открит, не толкова урбанизиран. Американските власти го сравняват с щата Канзас.

До момента американските въоръжени сили са доставили 400 Switchblade системи. Освен това украинската армия в момента разполага и с турските дронове Bayraktar TB2.

С обявената нова доставка на оръжия, подкрепата на САЩ към Украйна възлиза на общо 3,4 милиарда долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024