"Другите вероятно завиждат": Двойка милиардери изнесоха богатството си от Китай след срив в недвижимите имоти Снимка: © Getty Images

Джан Си и съпругът ѝ Пан Шии стоят зад една от най-големите строителни компании за търговски имоти в Китай. Общото им нетно състояние се равнява на 2,7 млрд. долара. Въпреки че започват бизнеса си в своята родина - Китай, в момента те се намират на километри разстояние от нея, а тяхната история е наръчник за това "как да преместиш богатството си" от комунистическата страна.

Двойката - собственик на гиганта "Soho China" в момента живее в къща в центъра на Манхатън, Ню Йорк, където има дискретен семеен офис. Два от най-големите активи на компанията се намират именно там - това са 50-етажният небостъргач General Motors и популярната офис сграда Park Avenue Plaza, разказва бизнес изданието "Блумбърг".

Заради внезапния срив в китайския сектор на недвижими имоти се случва така, че общата стойност само на тези две техни инвестиции, които са за около половин млрд. долара - е почти същата, колкото тази от собствеността им в базираната в Пекин компания, благодарение на която семейството забогатява.

Историята на Джан и Пан е пример как да се подготвим, ако някога се окажем милиардери в Китай и искаме да предпазим богатството си. Тяхната стратегия включва пет стъпки - изграждане на успешен бизнес в Китай, включването му в списъка на световната борса, изплащане на милиарди долари под формата на дивиденти, създаване на семеен офис в чужбина и купуване на недвижими имоти там.

Благодарение на тези стъпки те успяват да защитят до известна степен състоянието си, докато други китайски милиардери станаха свидетели на това как богатството им се срива, след като се сблъскаха с рестрикциите, наложени от президента Си Дзинпин.

"Много от другите китайски магнати в областта на недвижимите имоти вероятно завиждат", казва пред "Блумбърг" Брок Силвърс, управляващ директор на фирма за частни капиталови инвестиции.

"Строителната кралица" на Китай и нейният съпруг

Джан израства в бедност, като още на 14-годишна възраст започва да работи в заводи за играчки, дрехи и електроника.

Джан израства в бедност, като още на 14-годишна възраст започва да работи в заводи за играчки, дрехи и електроника.

Междувременно се опитва да спести пари, за да замине да учи във Великобритания. Необходими са ѝ 5 години, но успява да събере достатъчно, за да си купи билет до Лондон и да плати курс по английски език.

Успява да спечели стипендия за университет, а по-късно завършва и магистърска степен по икономика в "Кейбридж". След дипломирането си тя започва да работи за известна компания на "Уолстрийт" в Ню Йорк, но не се задържа за дълго и сама решава да се завърне в Пекин.

Точно там тя среща съпруга си Пан, който ѝ предлага брак на четвъртия ден от тяхното запознанство. Техни приятели разказват, че двамата си паснали веднага и били амбицирани да успеят в работата си. През 1995 г. Джан и Пан основават Soho China, която постепенно се превръща в най-големия разработчик на търговски недвижими имоти в Китай.

Нови хоризонти

Оттогава обаче е минало известно време. Джан и Пан вече са част от американското общество. Те често са забелязвани на престижни спортни и социални събития. Двамата стават старши научни сътрудници в Харвардския университет, а Джан е и член на по-малък съвет в рамките на Съвета за международни отношения. Те са още и видни филантропи в Китай - нещо, което става все по-важно за милиардерите, които искат да запазят благоволението на режима.

За разлика от тях техните сънародници в родината им са сринати. Основателят на втория по големина строителен предприемач "China Evergrande Group" - Хуи Ка Ян, загуби над 30 млрд. долара от 2020 г. насам и беше принуден да използва част от личните си средства, за да подпомогне компанията си.

  • Промените в сектора на недвижими имоти в азиатската страна са все по-осезаеми, но Джан и Пан не са застраховани, че те няма да засегнат и тяхната компания.
  • Миналата година американската мултинационална корпорация "Blackstone Group" предяви искане да закупи "Soho China" за 3 млрд. долара.
  • Сделката се провали, след като властите в Пекин не я одобриха.

Промените в сектора на недвижими имоти в азиатската страна са все по-осезаеми, но Джан и Пан не са застраховани, че те няма да засегнат и тяхната компания.

Двамата милиардери всъщност успяват да се разминат с големи загуби от срива в китайския сектор заради едно тяхно решение. А именно да регистрират компанията си на фондовата борса в Хонконг вместо в Китай.

За разлика от континентален Китай, където на жителите е определена строга годишна квота за чуждестранен капитал, парите могат да се управляват свободно извън Хонконг и да се използват за закупуване на активи в чужбина. По-голямата част от плащанията, извършени от Soho, са за финансиране на сделки с недвижими имоти в САЩ, извършени в периода 2015-2017 г., твърдят запознати пред "Блумбърг".

През септември 2022 г. Пан и Джан подадоха оставка като председател и главен изпълнителен директор на Soho, като заявиха, че искат да се съсредоточат върху филантропската си дейност.

"Тяхното напускане беше необичайно елегантно. То донякъде съвпада с настояването на Си, че бизнесът трябва да прави добро и да допринася за общия просперитет, въпреки че те всъщност са изнесли голяма част от богатството си", каза Джефри Джоунс, професор в бизнес училището на Харвард.

Все повече богаташи се опитват да напуснат Китай - или поне да подготвят резервен план. Основателите от Soho показват един от начините, по които това може да стане, макар че подобна история днес не би била толкова вероятна заради нестабилния пазар на недвижими имоти в страната и затягането на контрола върху капитала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023