Двама българи са пострадали в гражданската война в Судан Снимка: © Getty Images

Двама български граждани са пострадали в Судан, където военният конфликт продължава.

От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха, че българин е бил нападнат при тежките сблъсъци в африканската държава. Впоследствие той е бил евакуиран и се прибира в България. Към момента се намира в Кипър и е в добро състояние.

Нова телевизия съобщава обаче, че евакуираните са двама. Медията се позовава на информация от българското посолство в Кипър. Подробности за случилото се все още не са предоставени.

От седмици в Судан текат подновени боеве между официалната армия и групировката, ръководена от Мохамед Хамдан Дагало.

Двете групи са бивши съюзници, между които избухва напрежение при преговорите за интегриране на групировката в армията на страната като част от плановете за възстановяване на демократично управление.

Дагало е роден през 1974 г. и се е занимавал с търговия с камили през 90-те, преди да стане част от милицията Джанджауид и да се превърне в един от най-богатите хора в държавата, превземайки контрол върху златните мини.

През 2019 г. протести в Судан доведоха до свалянето на автократа Омар ал-Башир. Две години по-късно армията и силите на Далаго извършиха военен преврат, като в последните месеци започнаха преговори за завръщане към цивилно управление.

Конфликтът между командирите на двете сили обаче торпилира този преход. Судан е третата най-голяма страна по територия в Африка. Близо 20 000 бежанци от Судан са преминали в съседен Чад за изминалата седмица на престрелките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023