Двама мъже са открити мъртви под връх Вихрен - един от тях е издирваният планинар Снимка: © Планинска Спасителна Служба - Банско

Планинските спасители са открили телата на двама загинали мъже в Пирин.

По информация на bTV и Нова ТВ - един от тях е 69-годишният Пламен Христов, който беше издирван в продължение на шест дни след изчезването му малко след Коледа.

Самоличността на втория човек все още не е обявена публично. Предполага се, че той може да е тръгнал по следите на Христов, след като опитният планинар изчезна безследно. Търсенето официално беше прекратено на 31 декември.

Телата на загиналите мъже са открити под връх Вихрен при преглед на кадрите, направени с дрон в операцията по издирването на възрастния мъж.

Не е ясно кога ще може да бъдат превозени до болницата в Благоевград.

Спасителите са потърсили помощта на военен хеликоптер, за да свалят телата от труднодостъпната местност, но не са получили разрешение заради това, че е "опасно машината да лети в района на връх Вихрен", съобщава "24 часа".

"Засега правим организация да изпратим още двайсетина спасители от Благоевград, Кюстендил и София, за да свалим телата на ръце. Количката, която носеха първите групи е само една, защото не сме очаквали, че ще има и втори труп. Акцията по свалянето им може да отнеме и 20 часа, но ако преценим, че е рисковано и опасно за колегите, ще я прекратим", казва директорът на ПСС Емил Нешев пред "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024