Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция Снимка: © Getty Images

Най-малко двама надзиратели са убити, а трима други са ранени при атака на затворнически микробус близо до Руан в Нормандия, Франция. Полицията издирва въоръжени лица, които са нападнали автомобила, убили са служители на охраната, след което са освободили транспортирания затворник.

Затворникът с висока степен на сигурност е бил транспортиран от съда в Руан до затвора в Евре.

Източник от полицията съобщава, че няколко лица, пристигнали с два автомобила, са блъснали полицейския микробус на магистралата и са избягали. Един от тях е бил ранен, Френските медии съобщават, че мъжете са били облечени в черно, носели са черни маски за лице и са били тежко въоръжени.

Френският премиер Габриел Аттал заяви, че цялата страна е шокирана от "тази безпрецедентна атака". По случая е започнало масово издирване, за което са мобилизирани стотици полицаи и жандармеристи.

Френските прокурори казват, че освободеният затворник е 30-годишният Мохамед Амра, който преди това е бил осъждан за грабеж с взлом и е обвинен от прокуратурата в Марсилия в отвличане, довело до смърт. Reuters съобщава, че Амра има близки връзки с престъпна банда в Марсилия.

Броят на нападателите, които са му помогнали да избяга, обаче не е ясен. Затворникът избягал заедно с тях, а по-късно един от автомобилите е бил намерен опожарен.

Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание и от френския парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024