Двама руски моряци са загинали при всмукване в тръба на кораб край Варна (обновена) Снимка: © Пристанище Варна / Фотография: Getty Images

Двама моряци - руски граждани - са загинали на борда на кораб край Варна в нощта на 3 срещу 4 юли.

Мъжете са служили на кораб, който се е движил по направление от Бургас към Констанца, плавал е под флага на Република Белиз. Става дума за дълбачката MILFORD, която първо е участвала в удълбочаването на Варненското езеро, а по-късно е използвана и за удълбочаване на пристанището в Бургас.

Телата им са намерени в тръба в трюма. Корабът е спрял извънредно във Варна заради инцидента.

Националният борд за разследване на инциденти във въздушния, водния с жп транспорт съобщава, че сигналът за извънредната ситуация е получен малко преди 23 ч. от Брегови център Варна - съобщено е, че двама от екипажа са попаднали в тръба и има нужда от техника за изваждането им.

Последвала е спасителна операция от страна на Морска администрация - Варна, но е установено, че моряците са починали на борда. Екипажът е от руски граждани. Двамата загинали моряци са рулеви и готвач, казват още от институцията.

Външен експерт на Борда за разследване е направил интервю с капитана. От разказа става ясно, че инцидентът се е случил докато двамата моряци са се къпали. По неизвестна причина тръба засмуква единият и другият е тръгнал да го спасява.

Случаят се разследва от Окръжната прокуратура във Варна, като се проверява причиняване на смърт по непредпазливост.

Двамата загинали руснаци са на 32 и 58 г. Все още се събират данни за причините и обстоятелствата, при които е възникнал инцидентът. Предстоят разпити на членовете на екипажа, както и други действия за изясняване на фактическата обстановка, съобщават от прокуратурата във Варна.

Бордът е информирал за инцидента държавата Белиз, под чийто флаг плава корабът. Очаква се властите на Белиз да информират дали те ще извършат разследването или ще го поверят на българските институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023