Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена) Снимка: © Screenshot

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил. Информацията беше потвърдена от Министерството на здравеопазването.

Бебетата са били едномесечни, т.е. в предимунизационна възраст. Заболяването е особено опасно именно за кърмачета, които не са достигнали необходимите месеци за поставяне на ваксина.

Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в тези два трагични случая медицинска помощ е била потърсена твърде късно, когато "вече са били налице тежки пневмонии и дихателна недостатъчност".

Той поясни, че децата нямат връзка помежду си, но са живеели в една махала. Контактните им лица били различни и също са поставени под наблюдения.

Според имунизационния календар в България, първите дози поставят от втори, трети и четвърти месец, когато децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

Реимунизация се прави, когато децата са на възраст две години и след това на 6-годишна възраст. От 2020 г. е въведена още една допълнителна реимунизаиця на 12 години. Причина затова е, че се наблюдава постепенно отслабване на имунитета на ваксинираните.

Именно възрастовата група на децата между 10 и 19 години е най-засегната от заболяването. У нас от 114 болни към март, 102-ма са били именно на възраст до 19 години.

Към момента около 50-60% от заболелите са били на напълно или частично имунизирани, но въпреки, че са се заразили, заболяването протича леко.

„Това е една особеност на използвата ваксина, че с времето и при някои индивиди имунитетът пада и те могат да се разболеят. Обикновено при тях заболяването протича доста по-леко затова и по-трудно се разпознава. Това е и причината да изпратим допълнителни указания до личните лекари как да установяват заболяването,“ обясни доц. Кунчев.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината в страната са регистрирани 205 случая. За същия период през изминалата година са били регистрирани 4 случая.

Само за последната седмица в страната са регистрирани 59 случая на болни от коклюш, като 36 от тях са в София.

В България през 2024 година изпълнението на имунизационния календар е от 89 до 91%, което според здравните власти е достатъчно добро и дори при спадане на имунитета и заразяване, протичането е по-леко.

Коклюш е бактериално заболяване, което се поддава се добре на антибиотично лечение и не е тежко като протичане, ако се хване навреме, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

От всички 205 случая до момента, по-малко от 10% са стигали въобще до болница, каза още главният здравен инспектор.

По думите му основание да се направи изследване за коклюш има когато е налице кашлица, която продължава повече от седмица или две.

Сред най-разпознаваемите симптоми на заболяването са именно леко повишаване на температурата и тежки пристъпи на кашлица, която не може да бъде облекчена.

Ръст на заболеваемостта от коклюш се наблюдва не само в Европа, но и в САЩ, Австралия, Канада и Бразилия, стана ясно от думите на доц. Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024