Две жени получиха шанс за бъбречна трансплантация след донорска ситуация в "Александровска" Снимка: © Getty Images

Жена на 48 години от Шумен, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в университетската болница "Александровска" в София.

Рецепиентите са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи, уточняват от лечебното заведение.

Бъбречните трансплантации са извършени през нощта на 47-годишна жена от Гълъбово, която е на хемодиализа от 18 месеца, и на жена на 51 години от Стара Загора, която провежда диализно лечение от един месец.

След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Екипът на "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалата жена и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи, в най-трудния за тях момент.

Въпреки все по-често наблюдаващите се донорски ситуации, донорството все още не е широко разпространено у нас.

Към 7 юни чакащите в списъка за трансплантации у нас са 849 души, като 784 от тях са именно за бъбрек. Според Министерството на здравеопазването, донор може да бъде всеки човек в състояние на медицински установена мозъчна смърт или всеки жив роднина. Условието е единствено донорът да няма тежки инфекциозни и онкологични заболявания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024