Частната газова индустрия говори за евтин и примитивен популизъм в енергетиката

Държавната политика в енергийна сектор е разрушителна, а "Булгаргаз" - дружество, собственост на държавата, продължава да е абсолютен хегемон на българския пазар за природен газ. Институциите в страната демонстрират "двоен аршин" спрямо потребителите на природен газ, които не получават компенсации за високи цени. Толерират се топлофикациите и в частност "Топлофикация София" (най-големият длъжник на "Булгаргаз"), чиито сметки плащат всички граждани, не само живеещите в столицата.

Това казват в обща декларация представители на частната газова индустрия, обединени в "Българска газова асоциация". Отвореното им писмо идва в деня, в който служебният министър на енергетиката Росен Христов, в присъствието на президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев, представя проект за национална енергийна стратегия на България за 30 години напред.

"Считаме, че в резултат на пагубната за българското общество политика, прилагана от държавата, балансът на интересите в енергийния сектор е силно нарушен в посока към евтин и примитивен популизъм, и се определя от краткосрочни политически пристрастни съображения, които притовиречат на принципите на ЕС", посочват от бранша, който обединява близо 100 компании с над 5000 висококвалифицирани служители.

По думите им резултатите от държавната политика са "ниска ефективност, загуби и приближаване към наченки на откровен комунизъм". Те посочват, че държавната компания "Булгаргаз" е "фаворит" на всички министри на енергетиката, макар да е "ĸoмпaния, ĸoятo нямa ниĸaĸъв интepec oт paзвитие и cвoбoдeн пaзap нa пpиpoдeн гaз".

Че "Булгаргаз" е монополист на българския газов пазар е факт, а неотдавна в интервю за "Булевард България" и енергийният експерт Мартин Владимиров говори за това в контекста на споразумението между турската компания "Боташ" и държавното дружество за достъп до турската газопреносна мрежа и терминалите за втечнен газ. Според него един от ефектите от подписания 13-годишен договор ще е "Турция да е посредник на "Газпром", а от друга страна “Булгаргаз” да си гарантира, че ще има ключова роля за монополизирането на алтернативните доставки на газ за страната - т.е. да няма друга компания в България, която да може да измести “Булгаргаз”. Владимиров каза още, че това е била голямата битка в газовия сектор през 2022 г., която е свързана и с ролята на посредниците в страната. "Една от големите цели беше “Булгаргаз” да бъде неутрализирана като водещ играч на пазара на природен газ", каза той.

От газовата асоциация сега припомнят, че през 2018 г. Европейската комисия санкционира страната ни с глоба в размер на 77 млн. евро за това, че държавата е подарила пазара на газ на държавната "Булгаргаз". Но от това не следват промени, а в резултат на водената политика от институциите потреблението на газ у нас намаляло двойно за последните 30 години - от 7.2 млрд. лв. през 1992 г. на 3.2 млрд. лв. през 2022 г. Във всички останали страни в ЕС и от региона тенденцията е точно обратната - ръст на потреблението на газ в пъти.

Представителите от газовия сектор смятат, че Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa, Kомисията за енергийно и водно регулиране (КEBP) и пapлaмeнтът упражняват пoлитиĸa нa "пpинyдитeлнo нaмaлявaнe нa тъpceнeтo нa пpиpoдeн гaз".

От бранша настояват да се приеме програма, с която да се компенсират потребителите на газ за битови нужди, каквито помощи има за другите енергийни потребители. Компаниите настояват и за улеснен достъп до хранилището в Чирен и стимулиране на развитието на газоразпределителни мрежи.

Те посочват, че са готови да защитят права си в съда, ако държавата не реагира на претенциите им - в три посоки:

  • Непозволена държавна помощ
  • Претърпени вреди и пропуснати ползи
  • Оспорване на законодателни и административни актове

Жалби до съда могат да бъдат подадени както от крайни клиенти, така и от газови компании, посочват от бранша.

От "Продължаваме промяната" вече внесоха в Народното събрание проект на решение за компенсиране на потребителите на газ, подобно на тези на ток. За същото настоя неотдавна и омбудсманът Диана Ковачева.

От Българската газова асоциация казват още, че програми за газификация на домакинствата могат да намалят въглеродните емисии в България в по-голям обем от затварянето на въглищните централи. Въглеродна неутралност е голямата цел на политиките на ЕС.

Енергийният експерт Мартин Владимиров Мартин Владимиров: Договорът с Турция е за достъп до газ, не за газ. Печелят Турция и Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024