Дянков: Шансът "Лукойл" да внесе неплатените си данъци до 31 октомври е нулев Снимка: © Getty Images

Бившият министър на финансите Симеон Дянков определи като "нулева" вероятността "Лукойл" да върне 1,5 млрд. лв. неплатени годишни данъци и вноски - което е и условието за запазване на правото на компанията да внася руски нефт до октомври 2024.

500 млн. лв. от тях са по линия на облагането на свръхпечалбите на енергийните фирми, а останалият милиард е по схемата за Фонда за енергийна сигурност, с която парламентът уж задължи "Лукойл" да компенсира бюджета от разликата между цената на нефта от сорт "Уралс" и "Брент".

Тази схема така и не заработи след въвеждането ѝ, но председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев вече даде заявка, че всички пречки пред задействането ѝ ще бъдат премахнати до петък с гласуването на промени в Закона за енергетиката. Съответно - кабинетът ще бъде задължен да одобри програми за начина, по който ще е разпределят компенсациите за потребителите още до 31 октомври.

Според Дянков обаче би било "невероятно" руската петролна компания да признае грешка в данъчната си декларация и да възстанови очакваните суми.

"Това е невероятно, няма да стане и по-скоро трябва да говорим какво ще стане следващия вторник, когато стане явно, че такива данъци не са постъпили в бюджета. Абсолютно съм убеден, че това няма да стане", каза той в интервю за bTV.

Сходна позиция има и Делян Добрев, който в понеделник уличи Николай Денков и Асен Василев в нереалистични ангажименти срещу обещанието на ГЕРБ и ДПС да отложат намерението си за незабавно спиране на дерогацията за "Лукойл".

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев също коментира, че евентуално изтегляне на коригиращата декларация, с която "Лукойл" пренася стари загуби в настоящата година, няма да доведе до "внасяне на 500 млн. лв. сега, а 50 млн. лв. някога".

По собствените изчисления на Симеон Дянков "Лукойл" дължи на НАП още по-голяма сума от обявената - около 2,2 млрд. лв., от които досега са платени само 40 млн. лв.

При 3 млрд. долара печалба на компанията за 2022 г., тя трябва да се обложи с 33% ставка за свръхпечалба по европейското изискване. Остатъкът от печалбата подлежи на допълнително облагане от 10% по българското данъчно законодателство. Конвертирани в лева, двете суми представляват около 2,2 млрд. лв., казва Дянков.

"Ако те върнат данъчната декларация, ще признаят, че са подали невярна декларация. Това означава, че 10 години напред всеки финансов министър може да ги глобява за такава нередност. Няма как да стане", смята той.

Дянков прехвърли отговорността за несъбраните приходи върху директора на НАП Румен Спецов, който е допуснал да се приеме невярна декларация от "Лукойл".

Той все пак призна, че компанията е достатъчно голяма, за да "влияе на политическия процес" още от времето на неговия мандат във властта в първия кабинет на Бойко Борисов. Без да назовава името на председателя на ГЕРБ, Дянков напомни, че "имаше записи и предположения" за зависимости спрямо ръководството на "Лукойл", каквито той вижда и днес по това, че "премиерът (Денков) и финансовият министър (Василев) толкова яростно защитават тази фирма".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024