Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter Снимка: © Getty Images

Основателят на Twitter Джак Дорси ще се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията зад социалната мрежа.

Новината беше съобщена първо от CNBC, а малко след това Дорси я потвърди официално.

"След почти 16 години с роля в управлението на компанията - от съосновател, през главен изпълнителен директор, до изпълнителен член на борда, временен директор и отново главен изпълнителен директор - реших, че най-после е време да си тръгна", пише той в съобщение, публикувано в Twitter-профила му.

"Много се говори за важността на това една компания да бъде управлявана от основателя си. В крайна сметка, смятам, че това е крайно ограничаващо и ако се превърне в проблем, може да доведе до цялостен срив на системата", казва Дорси.

Новият главен изпълнителен директор на Twitter ще бъде Параг Аграуал, досегашен главен технологичен директор на платформата. Той е избран единодушно от борда, а Дорси го описва като свой предпочитан наследник заради "дълбокото му разбиране на компанията и нейните нужди".

Арагуал встъпва в новата си длъжност още от 29 ноември. Дорси вероятно ще остане в борда до май 2022 г. и ще помага в прехода на новото управление.

"След това ще напусна борда. Защо не остана или не стана него председател? Защото вярвам, че е много важно да дам на Параг пространството, което му е нужно, за да ръководи. И отново се връщам на това, което казах по-рано - вярвам, че е критично важно за една компания да може да се справя сама, без влиянието или управлението на своя основател", казва той.

Дорси подчертава, че решението да напусне е негово и стои зад думите си.

"Обичам тази услуга и компания, обичам всички вас", пише той до екипа си. "Много съм тъжен, но и съм много щастлив. Не са толкова много компаниите, които стигат до това ниво. И не са много основателите, които поставят компанията на първо място, вместо личното си его. Знам, че ще докажем, че това е правилното решение".

45-годишният Джак Дорси управляваше оперативно две компании - Twitter и Square, бизнеса за дигитални разплащания.

През 2020 г. част от акционерите в Twitter около хедж фонда Elliott Management направиха неуспешен опит да го отстранят заради незадоволителни финансови резултати и заради липсата на ангажимент от негова страна. В крайна сметка спорът беше разрешен, като Джак Дорси остана главен изпълнителен директор, а фондът получи право да назначи един от партньорите си в борда на директорите на Twitter.

Междувременно платформата започна да въвежда допълнителни функции за потребителите си (като Spaces за групов онлайн чат) и започна да прилага по-строги мерки срещу нарушителите на правилата за публикуване - вкл. като прекрати акаунта на Доналд Тръмп заради щурма в Капитолия на 6 януари.

В началото на 2021 г. мениджмънтът на компанията обяви, че си поставя за цел да увеличи средния брой на всекидневните си потенциално доходоносни потребители с над 50% до края на 2023 г. и да удвои годишните си приходи през настоящата година.

В края на октомври Twitter публикува данни, според които броят на активните потребителите е увеличен с 13% на годишна база, но

Джак Дорси управлява Twitter от 2007 до 2008 г. и от 2015 г. досега. Първото му отстраняване от оперативното управление се случва, след като водещи акционери решават, че той е неспособен да го управлява в ранните години от разрастването на платформата. Наследникът му Дик Костоло се оттегля през 2015 г. след неуспешни опити да стимулира ръста на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024