За човек, роден в семейството на двама известни актьори, най-големият успех в кариера на Джаред Харис на екран идва невъобразимо късно.

Той е на 48 години, когато е поканен да играе в сериала "Mad Men" - един от култовите сериали в "Златната ера" на телевизията. На пръв поглед не личи по нищо, че героят му Лейн Прайс - хладен британски счетоводител, който е назначен да следи финансите на рекламната агенция Sterling Cooper - ще стане символът на истинския му пробив.

Джаред Харис обаче се впуска в ролята си с педантичността и дълбочината, която попива от съветите на своя баща - ирландския актьор Ричард Харис. Създателят на "Mad Men" Матю Уайнър описва паралелите между Харис и героя му пред "Ню Йорк Таймс" - уважаван, но недооценен, отдаден на професията си специалист, който започва нов живот благодарение на възможността да преоткрие себе си в Америка.

Трите сезона в сериала отварят вратите на актьора към ключови роли в някои от най-интересните сериали от последното десетилетие - The Expanse, The Crown (като крал Джордж VI), The Terror (в образа на мореплавателя Франсис Крозиър, попаднал с корабите си в смъртоносния плен на ледовете над Северна Америка).

Джаред Харис: От Mad Men и "Чернобил" до "Фондацията" на Азимов

Ролята му на Валерий Легасов в "Чернобил" на HBO му носи номинации за "Еми" и "Златен глобус", плюс награда БАФТА за най-добра главна мъжка роля.

Последният хитов сериал с негово участие е "Фондацията" по романите на Айзък Азимов - абсолютна класика в научната фантастика, която е адаптирана в 10 серии за Apple TV+ (премиерата му беше на 24 септември).

Актьорът влиза в образа на Хари Селдън - гениален математик, който създава нова наука - психоистория - с помощта на която прави модел за бъдещето на галактическата империя. Сметките на Селдън показват, че колкото и всесилна да изглежда в съвремието, тя е обречена на разпад и хаос. Той и последователите му се заемат с мисията да съхранят всички постижения на познанието в огромен архив, за да може човечеството да оцелее дори след колапса на империята.

Селдън не е лесен за превъплъщение, но Джаред Харис дава всичко от себе си, за да скъси дистанцията между зрителите и саможивия гений - не само с думи, но и с жестове. Дори с мълчанието си.

Хари Селдън

Професионалният му път може би щеше да е абсолютно различен, пише NYT. Той израства като стеснително момче, а родителите му предлагат да обмисли кариера като юрист или учител.

Нито една от тези опции не му харесва. Харис решава да напусне Великобритания и да отиде някъде, където никой не познава него или родителите му, "за да мога да започна да мисля какъв искам да бъда".

Попада в Университета Дюк в Северна Каролина и открива призванието си в департамента по театър и актьорско майсторство. Дълго време той не успява да убеди родителите си да прекосят океана и да го гледат на сцената. Едва след като Джаред Харис завършва, баща му идва да види една от пиесите му.

"Спомням си много ясно първия път, когато го чух да се смее от публиката - беше в първите пет минути. Баща ми беше искрено изненадан и развълнуван", казва Харис.

Именно от него и от примерите в почти 50-годишната му кариера той научава някои от най-важните си уроци. Джаред Харис се вдъхновява още от съвременниците на баща си като Питър О'Тул, Лорънс Оливие, Ричард Бъртън и др. Привлича го обаче и американската традиция в киното - от Джеймс Дийн и Марлон Брандо до Ал Пачино, Робърт де Ниро, Джийн Хекман и Дъстин Хофман.

Той описва процеса на мисленето си като актьор, давайки пример с Марлон Брандо.

"Той казва, че актьорската игра е да поканиш зрителите да те проследят, така сякаш вървиш по кварталните улици на един град. Завиваш неочаквано наляво или надясно. Опитваш се да им избягаш. Но след това им позволяваш да те настигна и да продължите заедно".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024