Основателят на Amazon Джеф Безос пое ангажимент да дари 2 милиарда долара за околната среда. Един от най-богатите хора в света направи обещанието по време на световната конференция за климата на ООН COP 26 в Глазгоу.

57-годишният милиардер заяви, че е осъзнал колко ценна е природата, когато е полетял в Космоса с кораба на компанията си Blue Origin през юли. Затова Безос ще отпусне средства за възстановяването на ландшафта и трансформирането на хранителните системи.

„В твърде много части на света природата е превръща от поглъщаща въглерод в източник на въглерод“, каза той. „Казаха ми, че като погледнеш Земята от високо, това променя перспективата ти за света. Аз обаче не бях подготвен за това колко е вярно“.

„Гледайки Земята от Космоса, атмосферата изглежда толкова тънка, а светът – ограничен и крехък. В тази важна година и в това решително десетилетие всички трябва да действаме заедно, за да спасим нашия свят“, добави милиардерът.

Средствата, които Безос ще отпусне, са от фонда му Bezos Earth Fund. Той е поел ангажимент да даде общо 10 милиарда долара чрез него за борба с климатичните промени.

Милиардерът често е критикуван, че не полага достатъчно усилия за значими каузи и е критикуван за ужасните условия на труд, в които поставя служителите на Amazon. Нетното му състояние се оценява на около 195 милиарда долара.

Обявявайки каузата си Безос заяви, че две трети от плодородните земи на Африка са „деградирали“, но процесът може да бъде преобърнат.

„Възстановяването на почвите може да подобри тяхната плодородност, да повиши добивите и хранителните ресурси, да създаде работни места и да повиши растежа на икономиката“, заяви той на конференцията.

Миналия месец принц Уилям предложи на бизнесмените Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън да се фокусират върху опазването на планетата, вместо да се занимават с космически туризъм.


Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос

"Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от Amazon "Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от AmazonАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024