Основателят на Amazon Джеф Безос пое ангажимент да дари 2 милиарда долара за околната среда. Един от най-богатите хора в света направи обещанието по време на световната конференция за климата на ООН COP 26 в Глазгоу.

57-годишният милиардер заяви, че е осъзнал колко ценна е природата, когато е полетял в Космоса с кораба на компанията си Blue Origin през юли. Затова Безос ще отпусне средства за възстановяването на ландшафта и трансформирането на хранителните системи.

„В твърде много части на света природата е превръща от поглъщаща въглерод в източник на въглерод“, каза той. „Казаха ми, че като погледнеш Земята от високо, това променя перспективата ти за света. Аз обаче не бях подготвен за това колко е вярно“.

„Гледайки Земята от Космоса, атмосферата изглежда толкова тънка, а светът – ограничен и крехък. В тази важна година и в това решително десетилетие всички трябва да действаме заедно, за да спасим нашия свят“, добави милиардерът.

Средствата, които Безос ще отпусне, са от фонда му Bezos Earth Fund. Той е поел ангажимент да даде общо 10 милиарда долара чрез него за борба с климатичните промени.

Милиардерът често е критикуван, че не полага достатъчно усилия за значими каузи и е критикуван за ужасните условия на труд, в които поставя служителите на Amazon. Нетното му състояние се оценява на около 195 милиарда долара.

Обявявайки каузата си Безос заяви, че две трети от плодородните земи на Африка са „деградирали“, но процесът може да бъде преобърнат.

„Възстановяването на почвите може да подобри тяхната плодородност, да повиши добивите и хранителните ресурси, да създаде работни места и да повиши растежа на икономиката“, заяви той на конференцията.

Миналия месец принц Уилям предложи на бизнесмените Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън да се фокусират върху опазването на планетата, вместо да се занимават с космически туризъм.


Илон Мъск вече е с близо 100 млрд. долара по-богат от Джеф Безос

"Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от AmazonАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена