"Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от Amazon Снимка: © Getty Images

Това трябваше да е най-великият ден на Джеф Безос. Всички големи телевизии в САЩ излъчваха на живо първия полет с човешки екипаж на компанията Blue Origin до "границата" между земната атмосфера и космическото пространство.

Безос направи всичко възможно да превърне пътешествието си в историческо събитие.

Насрочи излитането за деня на годишнината от Лунната мисия на "Аполо 11". Покани 82-годишната Уоли Фънк (ветеран на америанската астронавтика) за свой спътник. Разигра един от билетите на търг за десетки милиони, а 18-годишният победител Оливер Дамен счупи рекорда за най-млад човек в Космоса.

Прибирането им на Земята беше отпразнувано с шампанско, a най-богатият човек в света слезе от капсулата на Blue Origin с каубойска шапка на главата.

Малко по-късно Безос обяви, че ще подари по 100 милиона долара на журналистa Ван Джоунс и шеф-готвача Хосе Андрес заради техните благотворителни инициативи и им препоръча "да правят каквото поискат с тези пари".

Дотук всичко звучи като сбъдната приказка.

"Посрещането" на Джеф Безос в медиите и социалните мрежи обаче контрастира доста рязко с тона, който той се опита да зададе.

Един от най-противоречивите моменти възникна заради думите в емоционалното му слово след прибирането на Земята.

"Искам да благодаря на всеки служител на Amazon и на всеки клиент на Amazon, защото вие платихте за всичко това", каза Безос по време на пресконференцията си след края на полета, което провокира смутен смях дори сред спътниците му от капсулата.

Алекзандрия Окасио-Кортес, член на Конгреса от лявото крило на Демократическата партия, разкритикува Безос, като му напомни, че работниците му действително плащат сметката за удоволствието на милиардера "с ниските си заплати, пречките пред синдикалната дейност, безумните и нечовешки условия на работното място и неплащането на здравни застраховки за шофьорите на камиони за доставки по време на пандемията".

Сенаторът-социалист и бивш кандидат за президент на САЩ Бърни Сандърс също коментира, че "тук на Земята, в най-богатата държава на планетата, половината от сънародниците ни живеят от заплата до заплата; хората изпитват затруднения да си осигурят прехрана или да отидат на лекар - но хей, най-богатите хора в света летят до Космоса. Да, време е да обложим милиардерите с данъци".

Мъск, Безос, Блумбърг и още от най-богатите американци са плащали или малко, или никакви данъци

Колумнистът на Variety Каролин Фрамке също се впуска в критика както срещу символизма зад акциите на милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос, така и срещу безкритичното медийно отразяване на частните космически полети.

"Навремето космическата надпревара беше символ на надежда и възхищение (плюс здрава доза войнолюбие). В момента за нас, хората, които си стоим на все по-бързо горящата планета, наблюдението на полетите на милиардери като Безос и Брансън изглежда като най-жалката форма на подигравка. Особено като се има предвид, че компанията на Безос не разрешава на многохилядните си нископлатени складови служители да бъдат нещо по-различно от анонимни вектори на производителността", пише тя.

Едва ли е случайно, че още преди полета на Blue Origin се появи иронична подписка с над 180 000 поддръжници в Change.org, настояващи "Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята". Защото "милиардерите не бива да съществуват нито на Земята, нито в Космоса. Но ако решат да заминат в Космоса, нека да си останат там".

Астрофизикът Нийл Деграс Тайсън също опита да постави в перспектива полетите на милиардерите:

"Спрямо глобуса от класната стая... Планетата Марс се намира на 1,6 км. Луната се намира на 10 метра. Международната космическа станция е в орбита на 1 см над повърхността на глобуса. Брансън и Безос летят на нивото на две монети (2 мм) разстояние".

Вечерните комедийни предавания в САЩ също не пропуснаха да иронизират милиардера. Стивън Колбер от The Late Show коментира, че истински значимите събития не се нуждаят от дъжд от шампанско - както "вероятно си спомняте, че Бъз Олдрин не поливаше Нийл Армстронг" при завръщането от Луната.

Водещият на The Tonight Show Джими Фалън сравни Безос с комбинация между двама от главните герои от анимационния филм "Играта на играчките" заради решението му да се облече като "космически каубой" за полета.

"Може би никога няма да разберем какво е провокирало този специфичен моден избор на Безос, който обикновено не носи каквито и да било дрехи, вдъхновени от уестърните. Дали е препратка към новата ера на Америка в Космоса, Дивия запад на небесата? Или може би е знак на почит към западнотексаската пустиня, от която се проведе излитането? Във всички случаи каубойската му шапка и ботуши са странен опит за привличане на симпатиите на обикновения американец, какъвто Джеф Безос не е в нито едно отношение - финансово и не само. Това разминаване в образите не се вписва добре в общото впечатление за него като за не особено положителен герой, изгубил връзка с реалния живот", пише GQ.

Списанието напомня думите на Карл Сейгън от книгата "Бледа синя точица", че "нашата планета е самотно петънце в огромния заобикалящ ни космически мрак. В нашата неизвестност насред цялата необятност нищо не подсказва, че отнякъде ще дойде помощ, която да ни спаси от самите нас".

"Най-малкото, което милиардерите могат да направят, е да пришият една идея по-трезва преценка за собствената си роля към униформите, с които летят на ненужните си космически мисии", пише GQ.

Колкото до Джеф Безос - самият той признава, че критиците му "като цяло са прави, защото имаме много проблеми на Земята, по които трябва да работим". И все пак казва, че "е важно за човечеството като вид и като цивилизация да гледа напред към бъдещето си".


Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024